Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kälarne roddklubb ror mot framtida segrar

Sveriges nordligaste roddklubb med stora drömmar och visioner finns i länet. Längst ute på en udde vid Ånäsets camping huserar Kälarne roddklubb, klubben som varit vilande flera år men som nu är i full gång och taggade på framtiden.

Det är träningskväll och barn och ungdomar hjälps åt med att bära ut båtar och åror i det väntande vattnet. Det blåser och duggregnar, men det är inget som tycks bekomma roddarna.

– I dag har vi många inskrivna och hur många som kommer på träningarna varierar, ungefär 15 stycken per gång, det beror på väder och säsong, säger Sandra Engström som är tränare tillsammans med Veronica Källström.

Att klubben har duktiga roddare råder det inga tvivel om. För några veckor sedan deltog de i SM i Lilla Edet och kom hem med tre brons och ett silver.

– Tanken är att vi skulle åka på tävling i Leksand nästa helg men det blir inte så. Det är svårt att få till med transport och allt runtomkring så vi siktar på tävlingar till våren igen när säsongen börjar igen, säger Sandra Engström.

Hon beskriver stämningen inom rodd som väldigt familjär och hjälpsam.

– Vi är en liten klubb med små resurser och gamla båtar, men ute på tävling får vi alltid bra hjälp av andra klubbar. De ser att vi har duktiga roddare men gammal utrustning. Det har lånats ut båtar och redskap, vi har fått hjälp med inställningar och lagning av båtar. Vi är konkurrenter på vattnet men som en familj på land.

Klubben har mer än trettio år på nacken och startades av Kalle Lindholm och hans pappa Karl-Erik Lindholm på 80-talet. Kalle Lindholm rodde sig till flera stora framgångar, bland annat ett SM-silver och deltog senare i VM tillsammans med Johan Lidberg. Klubbens aktivitet drog igång riktigt förra sommaren i samband med dess 30-års jubileum.

– Alla vet vem Kalle och Johan är ute på tävlingar och alla tycker det är så roligt att Kälarne är igång igen.

Nu väntar vinterträningssäsongen för klubben, då blir det träningar inomhus med fokus på fysik och koordination. I slutet av oktober åker några av medlemmarna på roddledarutbildning och prio för klubben är också att få nya båtar och åror så att de kan tävla med lika förutsättningar som resten av landets klubbar.

– Det finns mycket möjligheter för oss och alla är med på sina villkor. Vill man satsa ska man kunna få stöttning till det här, säger Sandra Engström.