Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kälarne skolas rektor: "Jag känner mig stridbar"

Trots att högstadieeleverna på Kälarne skola, Bräcke kommun, visar på goda resultat och att antalet nior som klarar behörigheten till gymnasiet ligger på 100 procent, så är nedläggninghotet annalkande.

I kväll presenteras ett förslag till beslut från den politiska ledningsgruppen i Bräcke kommun. Förslaget, som ska visas för berörda föräldrar, handlar om att högstadiet i Kälarne ska läggas ner och de 40 elever som går där i dag ska flyttas till antingen Hammarstrand, i Ragunda kommun, eller Bräcke (samhället).

Förslaget kommer – efter presentationen – att överlämnas till kommunstyrelsen som enligt planen ska ta ett beslut den 19 februari.

Bakgrunden till förslaget om nedläggning är, enligt kommunstyrelsen, att antalet elever sjunker så kraftigt att det blir svårt att klara undervisningen i framtiden, samt att lärarbehörigheten har brister.

Reidar Otterbjörk, rektor på Kälarne skola är upprörd.

– Jag känner mig stridbar i dag. Problemen som har konstaterats är att vi har brister i lärarbehörigheten och allt för få elever, och att vi på så sätt inte ska få ihop det. Men det har vi bevisat att vi gör.

På hela skolan i Kälarne går 103 elever. Enligt rektorn Reidar Otterbjörk har antalet sjunkit från 240 på tio år. På högstadiet går 40 elever och nästa läsår blir elevantalet 32. Blickar man framåt de närmaste åren kommer antalet att ligga på runt 28 elever per läsår.

Men det är väl, om något, en elevminskning?

– Det är alltid problematiskt när antalet elever minskar men vi har hållit efter och dragit ner på personalen i samma takt.

Lärarbehörighetsaspekten då?

– De ämnen som vi inte har behöriga lärare i är musik, hemkunskap och slöjd. Det finns inte en slöjdlärare i hela kommunen, men vi har löst det genom att anställa en lärare som nu kompletterar sina ämneskunskaper med slöjd. Musikläraren är en erfaren musiker men inte lärarutbildad och hemkunskapsläraren är utbildad kock. Jag ser inte detta, i dagsläget, som något större problem. Men slutar någon av de lärare vi har så får vi såklart ett rekryteringsproblem.

Vad finns det för risker med en flytt?

– Vi utarmar samhället här. Som det verkar så kommer, om en flytt blir aktuell, eleverna att börja på högstadiet i Hammarstrand eftersom det är närmre än till Bräcke. Och en flytt skulle kosta, lågt räknat, runt en miljon kronor mer per år för vår kommun då Ragunda kommun ska ha kommunal ersättning för alla elever som flyttas och transport till och från skolan. Det är aspekter de inte tagit med i utredningen

Vad säger elever och föräldrar då?

– De tycker att det är fel. Lokalmässigt kostar det litet mer att ha kvar högstadiet här men i övrigt kostar det inte mer. Fördelarna är många, vi behåller både elever och pengar i kommunen. När vi har den kvalitet och den ekonomi vi har, varför ska vi då läggas ner?