Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalas på Råndalsvägen när Hilding fyllde 100 år

I måndags var det fullt hus hemma hos Hilding Göransson i Hede när han fyllde 100 år.

– Jätteroligt med så många vänner, och uppvaktningen började redan i lördags, säger den pigge Hilding.

Gratulanterna stod i kö för att uppvakta Hilding Göransson när han firade sin födelsedag. Att fylla hundra innebär att telegram kommer från kungen och drottningen samt länets landshövding.

– Det var kul, men roligast var nog att barnbarnbarnet Emil, som är ett år, kom och gratulerade, säger Hilding.

– Dessutom blev det många blommor, det gillar jag så nu har jag lite att pyssla om framöver.

Hilding Göransson kommer från Funäsdalen där han föddes på gården Påls. Han fick jobb på en liten affär i Hede 1934 och flyttade neröver. 1955 bestämde han sig att satsa på ett riktigt glasmästeri och byggde nytt.

– Jag hade ett startkapital på 5 kronor och 56 öre. Det gick faktiskt att få igång rörelsen, säger Hilding Göransson.

Hilding blev "glasmästar´n" med hela byn och bytte rutor och ramade in med väldig fart innan det blev dags för pension 1975.

– Då sålde vi glasmästeriet och byggde en ny kåk här efter Råndalsvägen. Det blev plötsligt jäktigt att bli pensionär men kåken blev klar, säger Hilding med ett skratt.

Vi betyder frun Edith som kom från Bollnästrakten och jobbade som piga på Järnaffären i Hede. Hon fattade tycke för Hilding och de gifte sig 1943.

– Men nu är jag är änkeman sedan 2004, säger Hilding.

Trots åldern klarar han sig i stort sett själv. Han har städhjälp var tredje vecka och får därutöver ett telefonsamtal morgon och kväll då personalen på Hedegården vill kolla så allt står rätt till.

– Och de påminner om att jag ska ta min medicin. Det är lätt att glömma det om det råkar vara bra på teven, skrattar Hilding.