Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalhyggenas tid är förbi

I Sverige brukas nästan all skog, endast några enstaka procent av landets skogar är formellt skyddade från skogsbruk. Med drastiska metoder som kalhyggen, markberedning, dikning och plantering i enformiga trädrader har rik, varierad skog förvandlats till monotona trädodlingar med unga träd.

Skogsbruket i Sverige har därför allt för stor negativ påverkan på djur och växter, men också människors upplevelser i naturen.

Den svenska allmänheten vill inte mötas av kalhyggen och ogenomträngliga planteringar av unga barrträd under skogspromenaderna.

Vi vill kunna plocka svamp och bär, titta på djur och växter eller jaga i varierade och rika skogsmiljöer. Barnen ska kunna leka i skogen i närheten av tätorter och städer där allt fler av oss bor.

Hyggenas tid är därför förbi, hyggesfria skogsbruksmetoder har trots starkt motstånd vuxit fram och fått fler utövare. Skogsbruk utan hyggen, där skogen även efter uttag av träd ser ut som och fungerar som en skog, måste utvecklas för att tillgodose människans upplevelser av natur och för att den biologiska mångfalden ska finnas kvar.

Många skogsägare önskar alternativ till att deras skog kalavverkas, men har svårt att få hjälp för att ställa om till ett modernt och skonsamt skogsbruk. Myndigheter, men också markägarföreningarna som ska hjälpa sina medlemmar, behöver bättre kunskaper om nya hyggesfria metoder.

Här krävs en ändrad attityd och ny kunskap för att Sverige ska övergå till ett modernt skogsbruk.

Vi kan inte fortsätta att utarma naturen och skapa ett lapptäcke av hyggen och unga tonårsskogar som inte duger för rekreation eller djur- och växtliv.

Kalhyggesfritt skogsbruk är nödvändigt och måste utvecklas genom praktiskt arbete.

Karin Åström

vice ordförande Naturskyddsföreningen

Marie Andersson

ordförande Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel