Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall mat en het potatis för landstingspolitikerna

Beslutet om förändrad matproduktion på Östersunds sjukhus skjuts upp till i december. Det föreslagna kallmatssystemet måste utredas mer först.

Annons

Det beslutade landstingsstyrelsen när ärendet behandlades på onsdagen. Förslaget om att införa så kallat cook chill-system har ifrågasatts och politikerna har tagit intryck av det.

– Vi behöver titta mer på det här. Det finns sjukhus som har haft cook chill och som sedan har gått tillbaka till det tidigare systemet, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen.

Hon anser att det behövs en fördjupad utredning om ekonomin och miljökonsekvenserna, liksom en analys angående specialkosten på sjukhuset.

Centerpolitikerna i landstinget ser återremissen som en framgång.

– Centerpartiet gillar inte själva idén med cook chill. För oss är det viktigt med matlänet Jämtland och att vi serverar bra mat. Maten är en viktig del i behandlingen för patienterna, säger Thomas Andersson (C), ledamot i landstingsstyrelsen.

En övergång till cook chill-system skulle innebära att maten lagas från grunden i sjukhusets centralkök och att den sedan snabbnedkyls och levereras kall till vårdavdelningarna där den värms i mikrovågsugn. De argument som redovisas för cook chill är bland annat ökad livsmedelssäkerhet, bra näringsinnehåll, flexibilitet och valfrihet. Det här skulle innebära att 14 tjänster försvinner från köket och en besparing på 7 miljoner kronor per år uppnås.

Planen är nu att ärendet om matproduktionen på sjukhuset återkommer till landstingsstyrelsen 9 december för beslut.