Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kall mat en het potatis för landstingspolitikerna

Beslutet om förändrad matproduktion på Östersunds sjukhus skjuts upp till i december. Det föreslagna kallmatssystemet måste utredas mer först.

Det beslutade landstingsstyrelsen när ärendet behandlades på onsdagen. Förslaget om att införa så kallat cook chill-system har ifrågasatts och politikerna har tagit intryck av det.

– Vi behöver titta mer på det här. Det finns sjukhus som har haft cook chill och som sedan har gått tillbaka till det tidigare systemet, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen.

Hon anser att det behövs en fördjupad utredning om ekonomin och miljökonsekvenserna, liksom en analys angående specialkosten på sjukhuset.

Centerpolitikerna i landstinget ser återremissen som en framgång.

– Centerpartiet gillar inte själva idén med cook chill. För oss är det viktigt med matlänet Jämtland och att vi serverar bra mat. Maten är en viktig del i behandlingen för patienterna, säger Thomas Andersson (C), ledamot i landstingsstyrelsen.

En övergång till cook chill-system skulle innebära att maten lagas från grunden i sjukhusets centralkök och att den sedan snabbnedkyls och levereras kall till vårdavdelningarna där den värms i mikrovågsugn. De argument som redovisas för cook chill är bland annat ökad livsmedelssäkerhet, bra näringsinnehåll, flexibilitet och valfrihet. Det här skulle innebära att 14 tjänster försvinner från köket och en besparing på 7 miljoner kronor per år uppnås.

Planen är nu att ärendet om matproduktionen på sjukhuset återkommer till landstingsstyrelsen 9 december för beslut.