Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla är på segerjakt

Charlotte Kalla­ ­sätter svensk färg på världscupavslutningen i längdskidor. Med andraplatsen i fredagens prolog i Falun är hon med i segerstriden i världscupens Final tour.

– Det här är något som jag har sett fram emot efter VM, den viktigaste helgen, säger hon.

Andraplatsen i den 2,5 kilometer långa fristilsprologen på Lugnets skidstadion, 2,7 sekunder bakom tyskan Claudia Nystad, gav Charlotte Kalla en skjuts upp till andra plats totalt i världscupfinalen. Där är hon 7,1 sekunder bakom slovenskan Petra Majdic och 4,4 före polskan Justyna Kowalczyk efter två av de fyra tävlingarna som ingår i Final tour.

Kalla har fått precis den inledning på finalveckan som hon hoppats på. Åttondeplatsen i Stockholmssprinten var hennes främsta i en klassisk sprint och fredagens andraplats var ytterligare ett bevis på att hon har hittat sensäsongsformen. Den beryktade Mördarbacken klarade hon galant.

– Det är längre än en sprint och kortare än man annars åker, så det är väldigt lätt att man börjar stressa, man vet att det är en backe och inget mer, säger hon.

– Men det gick ungefär som jag hade tänkt mig. Jag blev inte stressad, men det var lite lösare i snön i dag i de brantare partierna.

skiddrottningen har de båda konkurrenterna om världscuptiteln omkring sig i sammandraget. Den kampen är Kalla inte inblandad i den här säsongen. Men med skiathlon 5+5 kilometer – fem kilometer kortare än normalt – och 10 kilometer jaktstart kvar på programmet i Falun kan hon vara med och slåss med de allra bästa i alla fall.

Anna Olsson följde upp tredjeplatsen i Stockholmssprinten med tolfte plats i prologen och hon är fyra i sammandraget inför de två sista tävlingarna och närmast före finländska världscuptrean Aino Kaisa Saarinen.

Men det kommer förmodligen att handla om Kalla, Majdic och Kowalczyk i Final tour. Och om Majdic och Kowalczyk i världscupkampen.

ser till att upplösningen av herrarnas världscup i längdskidor blir en rysare ända in på mållinjen. Han hade bara tysken Axel Teichmann före sig i fredagens 3,3 kilometer långa fristilsprolog i Falun. Det gav honom tio bonussekunder i Final tour, de fyra tävlingar som avslutar världscupen.

Men det är i den sammanlagda världscupen som kampen är så jämn mellan Cologna och Petter Northug. Varje deltävling i Final tour ger hälften så mycket poäng som en vanlig världscuptävling – 50 till segraren – men det är först efter fullföljt program i den avslutande minitouren som poängen får räknas.

Northug segersäker

I praktiken har dock Cologna minskat gapet till Northug från 20 till blott tre poäng med två tävlingar kvar.

Johan Olsson var bäste svensk i prologen, nia och 9,4 sekunder efter Teichmann. Marcus Hellner åkte utpumpad in som tolva.