Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla det barnfamiljsfattigdom

Barnfattigdom, vad är det? Det talas och skrivs en hel del om den så kallade barnfattigdomen.

Kan man lägga ett ekonomiskt ansvar på barn? Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att vara barn, ska vara barn, och inte åläggas ett vuxenansvar.

Barn har i allmänhet ingen inkomst. Barn ska försörjas av sina målsmän. Det är ju de facto så att det är föräldrar och andra målsmän som ska sörja för barnens välbefinnande.

Jag anser att vi ska börja med att uppmärksamma föräldrar som sätter sig själva i första rummet framför barnen.

Det kan handla om föräldrar som röker upp en stor del inkomsten i stället för att ge sina barn ordentliga vinterskor, eller super upp pengarna i stället för att ge sina barn vad de behöver, eller kanske byter bil i stället för nya täckjackor till barnen eller för den delen ordentlig mat på bordet. Jag har träffat på alla kategorierna.

Alla barn är i grunden fattiga eftersom de inte ha någon inkomst. Det ligger i sakens natur. Låt oss i stället kalla det för barnfamiljsfattigdom. Lasta inte barnen, de har inget ansvar!

Ingegerd Bergwall

Hålland, Undersåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel