Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla: – Jag tänker mer på Falun än på Sotji

Det finns en medalj som saknas i prisskåpet.
Hon hoppas att kunna hämta den i Falun.
– Det är klart att det skulle vara fantastiskt kul att ta sin första individuella VM-medalj då, säger Charlotte Kalla.

Vi träffar den svenska skidstjärnan på Hallstaberget i Sollefteå där hon har legat på träningsläger de senaste dagarna.

– Jag är här med Piteå Elit och det är kul att kunna vara med sin klubb på träningsläger. Det händer inte så ofta. Hallstaberget bjuder på riktigt bra träningsförutsättningar och fin natur så vi har haft fina dagar, säger Charlotte Kalla.

Efter lägeravslutningen drar hon vidare till Östersund för att köra maxtester på vintersportcentrum.

– Det kanske inte är att rekommendera att köra maxtest efter en hård träningsvecka (skratt). Men det är viktigt att få ett kvitto att allt är som det ska, säger Charlotte Kalla som berättar om en träningssommar utan skador och sjukdomar.

Nu längtar hon efter att få börja träna på snö efter alla mils löpning och rullskidåkning.

– Slutet av september eller början av oktober är nog den värsta tiden. Det är då jag börjar känna mig lite sliten. Suget efter snö finns där, men nu har jag haft tur att ha varit med de andra tjejerna på läger i Ramsau så jag har kunnat stilla den abstinensen. Men det är inte riktigt samma sak att åka på glaciär. Där går det inte att hålla samma tempo som på natursnö på lågland eftersom det är syrefattigare luft på glaciären, säger Charlotte Kalla.

Tar du fram de fantastiska bilderna från Sotji när träningen är som tyngst?

– Nja, jag plockar nog hellre fram framtida bilder. Jag tänker mer på Falun än på Sotji. Men jag blir förstås ofta påmind om Sotji när jag träffar människor och det ger mig förstås positiv energi att berätta om mitt OS.

När allt fokus ligger på VM i Falun så kommer hon att välja noga bland tävlingarna i världscupen.

– Jag har gjort lite olika när det gäller Tour de Ski under mästerskapsår. Den här säsongen avstår jag från att åka. Att åka Tour de Ski har varit lite gambling för mig. Det var inget lätt beslut, men jag kände att VM i Falun är mycket viktigare, säger Kalla.

Hon har vunnit det mesta i sin karriär, men det finns fortfarande en medalj hon längtar efter.

– Ja, en individuell VM-medalj skulle jag verkligen vilja ha. Det skulle inte vara så dumt om jag kunde lyckas ta den i Falun. Det är klart att det är en drivkraft för mig att jag ännu inte har en individuell VM-medalj, säger Kalla.

Vad gör du när du inte tränar eller sitter i intervjuer fram till VM?

– Vi har ju ett hus i Sundvall. Alla som har ett äldre hus vet ju att man aldrig är utan jobb. Annars tycker jag om att umgås med vänner och familj och sova förstås (skratt).

Är det inte så att du flyttade från bra träningsmöjligheter i Östersund till lite sämre i Sundsvall?

– Haha. Båda orterna är fina för skidåkning. De har sina godbitar båda ställena. När det gäller barmarksträningen trivs jag väldigt bra i Sundsvall och Södra berget. Den backen är grym för att utveckla kapacitet.

18 februari inleds skid-VM i Falun. Då börjar Charlotte Kallas jakt på medaljen som hon saknar.