Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla kryddar välväxt Årefjällslopp

1600 anmälda betyder en uppgång på 30 procent från debutåret 2013.
– Vi är nöjda med ökningen, det tar ju ett antal år innan man når de stora massorna, säger David Nilsson för Årefjällsloppet.

Och med det uttalandet har han så klart avslöjat att den långsiktiga målsättningen ligger långt över de deltagarnivåer man når i år.

– Ja, vi har ju en vision om att etablera oss som ett långlopp på internationell nivå. Och då snackar man väl om 5000–10000 deltagare.

– Men det tar tid att etablera sig på den nivån ... för Vasaloppet tog det väl 80 år, säger David.

Ser du extra positivt på ökningen med tanke på att den snöfattiga vintern knappast främjat skidintresset i landet?

– Ja, kanske ... och redan nu märker jag att det är ett stort intresse för nästa år. Så någonting gör vi ju rätt, menar David.

Apropå den milda vintern så påverkar den även årets lopp. Fredagens motinslopp över 35 kilometer körs enligt planen men lördagens långa lopp blir 61 kilometer i stället för ordinarie 75. Starten flyttas också till Edsåsdalen där man inleder loppet med en nydragen slinga på 26 kilometer.

– Helst vill vi så klart köra den ordinarie bansträckningen, men det här är ett bra alternativ. Den här sträckningen blir väldigt snarlik den ordinarie turen, säger David.

Startfälten i huvudloppet ser väldigt starka ut.

Långloppsserien Swix Ski Classics ska avgöras i Årefjällsloppet och i herrklassen är det tre norrmän som startar med segerchans: Johan Kjölstad, John Kristian Dahl och Simon Östensen. Där bakom fyller fjolårets segerduo Anders och Jörgen Aukland på.

Daniel Richardsson, Lukas Bauer, Daniel Tynell, Anders Södergren och Teodor Peterson är andra intressanta namn.

– Richardsson är ju ett väldigt intressant namn, trots att han tillhör de bästa i världen i den traditionella världscupen så tror i alla fall jag att han kanske är bättre över längre lopp, säger David Nilsson.

I damloppet finns samma spännande mix med långloppsstjärnorna Seraina Boner och Lailia Kveli som tunga segerkandidater och "traditionella" stjärnorna Charlotte Kalla och Emma Wikén som utmanare.

– En kul grej med Charlotte är att vi inte ens visste att hon var anmäld. Vi gick igenom listorna och då hade hon anmält sig och betalat avgiften den sista anmälningsdagen, precis som vilken motionär som helst.

– Och så hade hon skrivit ett meddelande att hon gärna skulle vilja bli uppseedad till en bra startplats, berättar Nilsson.

Kommer ni att tillmötesgå den önskan?

– Nja ... vi funderar fortfarande, skämtar tävlingschefen.