Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla mot rekord-OS

Åtta svenska längdmedaljer i Sotji, tre av dessa ha Charlotte Kalla lagt beslag på. Med det är den 26-åriga Sundsvallsbon bäst på hela OS – hittills.

– Det är faktiskt lite svårt att liksom "ta in" allting nu så här nära inpå stafetten. Det sjunker kanske in senare, så det är skönt att medaljutdelning är först om ett dygn, säger Kalla, som i lopp efter lopp visar yppersta världsklass.

Damstafetten är det färskaste exemplet. Ett lopp som redan är historiskt.

– Jag hörde förstås rapporterna om hur vi låg till, och visst var jag förvånad att Norge inte var med, men under uppvärmningen försökte jag ändå bara fokusera på min egen uppgift, berättar Charlotte Kalla.

– Vi gick ju för medalj, men allt ska klaffa. För alla fyra, med materialet, ja allt. Och det gjorde det i dag.

Kalla berättar vidare om sin enorma kraftsamling och urladdning, där drygt 26 sekunders försprång hämtades in på 5 kilometers skidåkning.

– Det är tufft att köra fem kilometer och försöka jaga i kapp, men skidorna svarade perfekt, jag hade bra tryck i åkningen och efter att ha försök öppna kontrollerat bestämde jag mig för att köra på i andra backen och sedan var det bara att fortsätta.

– Ett par gånger tänkte jag ... äh, det är fortfarande långt fram, kanske det blir brons ändå, men man vill ju inte sumpa för de andra, så jag gav allt.

– Inför sista backen och upploppet var mitt mål att samla fart och kraft inför slutspurten. Jag benskejtade för att få till en bättre finish än i skiathlonloppet.

Allt lyckades perfekt.

– Jag såg Charlotte bakom oss, men hoppades kunna dra nytta av min goda spurt, men det räckte inte till i dag, säger bronslaget Tysklands sluttjej, Denise Herrmann.

Finskan Krista Lähteenmäki gav också upp.

– Mina ben var fulla av mjölksyra. Jag kunde inte matcha Kalla, utan riktade in mig på att rädda ett silver, förklarar Lähteenmäki.

Norge och Marit Björgen tvingades se också Frankrike före sig i resultatlistan och nämnas kan, att Björgen fick stryk av Kalla med hela 46 sekunder.

Sveriges skidlandslag har nu samlat ihop åtta medaljer, fler än någonsin tidigare.

Även Charlotte Kalla själv är på väg att sätta rekord.

Med tre medaljer under ett och samma OS har hon nu tangerat Toini Gustafsson från 1968, då Toini vann två individuella guld och ett stafettsilver.

Kalla har dock minst en chans kvar, avslutande tremilen nästa helg. Två, om hon ändrar sig och kör teamsprinten på onsdag.