Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla och Richardsson vann Årefjällsloppet

Hur står sig våra olympier mot långloppsessen?

Ganska bra verkar det – Charlotte Kalla och Daniel Richardsson imponerade stort vid sina segrar i Årefjällsloppet.

– Men jag måste säga att jag är imponerad av långloppsåkarna som ofta åker ännu längre än det här ... man hinner tänka mycket på sex mil, säger Kalla.

Kalla och de övriga elitdamerna släpptes loss en kvart före övriga flocken vid starten i Edsåsdalen – klungan på 40-talet tjejer splittrades per omgående.

– Både Kerttu Niskanen och Seraina Boner drog på riktigt bra, konstaterar Kalla som var den enda som kunde hänga med i stigningarna mot Trillevallen innan man sedan vände åter till Edsåsdalen.

– Det var den tyngsta biten tycker jag, men så fick vi ju en lucka som det bara var Britta som orkade täppa till, säger Kalla.

Visst. Britta Johansson Norgren kom i kapp men blev ändå det första offret när hårdkörningen inleddes under de sista två milen.

Offer nummer två blev Serana Boner och offer nummer 3 ... Lukas Bauer!?

– Ja, ha, ha.

– Jag fick ett infall att försöka hänga på en grönklädd åkare som jag trodde var Teodor Peterson ... det var lite övertro på mig själv där, säger kalla.

Men du skakade i alla fall av dig Niskanen i det rycket, med åtta kilometer kvar.

– Ja, och sen var det bara fullt fokus framåt.

Hann du grubbla något om luckan skulle hålla eller inte?
– Ja, gud ja. Man kommer ut på sjön där föret är lite annorlunda och man ser hur långt som helst, ändå man inte koll på vart hon är riktigt.

– Det var långa kilometrar det där. Jag hade lite småkramp i bröstmuskler, triceps och baksidor lår ... jag måste säga att jag är imponerad över långloppsåkarna. Man hinner tänka mycket på sex mil och normalt så åker de ju ännu längre lopp, säger Kalla.

Men man får nog vända på det hela också – och imponeras av de traditionella längdåkarna. Fyra bland de fem främsta i damklassen är starka besked.

Kalla vann till slut med nästan en minut tillgodo på Niskanen. Trea blev Britta Johansson Norgren som avslutade starkt. Seraina Boner föll ned till fjärdeplatsen och var bara en pjäxlängd ifrån att tvingas släppa förbi sig Emma Wikén också. Boner var dock strålande glad ändå – fjärdeplatsen räckte med god marginal till för att säkra totalsegern i Ski Classics.

Herrloppet blev en helt annan historia där Richardsson, dagens favorit i kraft av sin höga form, inledde oroväckande "svagt".

– Jag åkte med fäste och det var jag ganska ensam om i täten. Och i början upp mot Trillevallen när det var torrsnö fick jag slita med det, jag fick släppa helt enkelt, säger Richardsson.

Vid varvningen i Edsåsdalen, efter 26 kilometer alltså, hade Richardsson upp mot en halvminut fram till täten.

– Då kändes det både lugnt och lite hopplöst på samma gång. Jag såg täten men skidorna gick trögt där ... men sen blev det blötare, och det gynnade mina skidor.

Halvvägs in i loppet hade han kontakt och kort därefter satte han in stöten.

– Jag kände att min chans att vinna var att sticka i sista backen innan den långa utförsbacken mot Duved, och så blev det. Jag blev ensam med ungefär 25 kilometer kvar att köra.

Avståndet ökade först, men krympte sedan. I Duved var det bara 30 sekunder och en mil återstod att köra.

Då skaffade du dig ytterligare 20 sekunder på väldigt kort tid?
– Jag tryckte på ordentligt några kilometer efter Duved ... men jag själv hade faktiskt ingen aning om var jag hade de andra.

När började det kännas bra?
– Sista milen är inte lätt. Man börjar bli krokig och får alltid jobbiga tankar. Men jag vände mig om flera gånger när vi åkte längs vägen efter Duved, när jag inte såg någon där så kändes det som att det skulle funka, säger Richardsson.

Segermarginalen blev en dryg minut och med Årefjällsloppet avbockat kan Richardsson snart summera en suverän säsong.

– Sen sista världscuptävlingen för OS har det gått jättebra. Och det var min plan också – med tanke på den sommar jag hade så kunde jag inte vara i form före jul.

– Det har verkligen blivit en fantastisk säsong ... och det här var ett riktigt roligt lopp att vinna. Stämningen längs banan var härlig, säger Richardsson.

En dryg minut bakom segraren vann Stanislav Rezac spurten om andrapriset före Anders Aukland och Johan Kjölstad. Kjölstad blev ändå en av dagens vinnare då han tog hem totalsegern i Ski Classics.

-----------------------------

RESULTAT: ÅREFJÄLLSLOPPET

Skidor

Långloppscupens final, 61 kilometer

Herrar (103): 1) Daniel Richardsson, 2.44,41, 2) Stanislav Rezac, 2.45,58, 3) Anders Aukland, Norge 2.45,58, 4) Johan Kjölstad, do 2.45,59, 5) John Kristian Dahl, do 2.46,23, 6) Oskar Svärd, Sverige 2.46,42, 7) Jörgen Aukland, Norge 2.46,53, 8) Jens Eriksson, Dala-Floda 2.47,01, 9) Bruno Debertolis, 2.47,16, 10) Simen Östensen, Norge 2.47,33... 19) Eri Melin Söderström, 2.50,14, 31) Teodor Peterson, Åsarna 2.52,55, 49) Robin Bryntesson, Sollefteå 2.57,03, 50) Jonathan Toresson, Östersund 2.57,11.

Damer (24): 1) Charlotte Kalla, Piteå 3.09,21, 2) Kerttu Niskanen, Finland 3.10,17, 3) Britta Johansson Norgren, Sollefteå 3.11,59, 4) Seraina Boner, Schweiz 3.12,30, 5) Emma Wikén, Åsarna 3.12,30, 6) Inger Liv Jjerkreim Nilsen, Norge 3.14,21, 7) Laila Kveli, Norge 3.14,24, 8) Maria Rydqvist, Sverige 3.14,29, 9) Annika Löfström, do 3.17,38, 10) Sara Lindborg, do 3.17,55.