Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla pallade i finalen – Olsson femma

Med nöd och ­näppe lyckades Charlotte­ Kalla ta en tredjeplats och hålla sig kvar på ­pallen när världscupens Final tour avslutades med en fristilsmil med jaktstart på söndagen.

– Det är faktiskt ganska stor skillnad mellan att bli trea och fyra, så det var både roligt och skönt, sade en lättad Kalla.

Det stod tidigt klart att Justyna Kowalczyk skulle hålla undan i täten och vinna både Final tour och hela världscupen. Polskan var till slut 100 poäng före slovenskan Petra Majdic, som kom tolva i jaktstarten.

Kalla tvingades släppa ifrån sig norskan Therese Johaug efter första varvet och utmanades av en annan norska, Kristin Störmer Steira, på upploppet. Med tre tiondelars marginal klarade hon tredjeplatsen

– Jag var inte så jättepigg i dag, sade Kalla. Men återhämtningen var hyfsad och jag kände att det blev bra driv när jag kom in på upploppet.

blev till slut tolva i världscupen. Förkylningen som gjorde att hon missade chansen att försvara titeln i Tour de ski innebar också att hon halkade efter i världscupen.

– Det var den största besvikelsen i vinter, sade hon. Det roligaste var VM-bronset i stafett.

Den stora svenska överraskningen under finaldagarna i Falun var Anna Olsson. Hon följde upp tredjeplatsen i Stockholmssprinten med ännu ett starkt lopp. Hon vann hon en spurtuppgörelse med flera andra åkare och kom på femte plats i Final tour, inte mer än elva sekunder bakom Kalla.

– Jag vet att jag har bra spurt om jag är pigg, så det var det jag låg och väntade på uppe i Mördarbacken, sade 32-åriga Olsson.

– Det fanns inte i min värld att jag skulle kunna bli bland topp fem. Helt fantastiskt. Känns jätteroligt att gå in i en OS-säsong efter det här.

Anna Olsson hette Dahlberg då hon tog OS-guld i sprintstafett med Lina Andersson 2006. Nästa vinter är det den individuella sprinten hon siktar på. Trots sin pisksnärtliknande nackskada har hon lyckats ta sig tillbaka till den absoluta världstoppen.

– Jag har haft ett oerhört fokus på varje träningspass som jag kunnat genomföra.

– Nästa år blir min sista säsong. Jag ska träna mycket intervallpass och tuff träning och spetsa till det mer så.

fick Marcus Hellner nöja sig med åttonde plats i den avslutande jaktstarten över 15 kilometer fri stil.

Hellner har en bit kvar till två andra 23-åringar som gjorde upp om världscuptiteln. Till slut blev Dario Cologna mästare. Schweizaren gick ut med ett stort försprång i jaktstarten och höll lätt undan till seger i loppet, seger i Final tour och seger i världscupen. Fransmannen Vincent Vittoz var tvåa i jaktstarten, slagen med 41 sekunder, och ryssen Alexander Legkov trea.

Schweiz första världscupmästare lade till slut 127 poäng mellan sig och Petter Northug. Norrmannen var titelfavorit inför finaltävlingarna, men Norge får vänta minst ett år till på sin första manlige världscupmästare sedan Björn Dählie 1999. (TT)