Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla SM-vinnare – kan välja bort gren i OS

Charlotte Kalla var överlägsen i skiathlonloppet i SM i Umeå. Hon var 1.47 minuter före Maria Rydqvist och Sofia Bleckur i mål.

Målfoto fick avgöra silverstriden där Rydqvist var några centimeter före Bleckur.

Kalla fick en lucka till det övriga fältet redan i den första backen ut från skidstadion. Hon säger till SVT att hon lyckades följa sin plan och höll ett jämnt tryck både i klassisk och i fri stil.

– Det var som ett snöre över 15 kilometer som jag vevade in, säger hon.

Charlotte Kalla har hela tiden varit inställd på att hoppa över sprinten i OS, trots att den går i fristil. Efter SM-guldet på torsdagen sade hon att hon kanske även står över även sprintstafetten.

– Det är osäkert om jag har lust att köra den. Jag har mer lust att ta en individuell medalj. Teamsprinten går ju ganska sent i OS. Tre är milen bara några dagar bort. Jag känner att en teamsprint är tuff, speciellt om det blir framgångar kan det bli en lång dag.

Kalla tog OS-silver 2010 med Anna Haag i sprintstafett, och VM-guld med Ida Ingemarsdotter 2013.

– Det är definitivt en bra medaljchans, men samtidigt tror jag att jag har stor chans åka fort på tremilen.

Maria Rydqvist klarade silvret med en pjäxspets före Sofia Bleckur. Rydqvist kom inte med i OS-truppen och var kritisk till att längdskidåkarna till Sotji togs ut redan före SM.

– Tråkigt att OS-laget redan är uttaget. Eftersom vi inte har åkt någon skiathlon och inte någon tremil skejt i vinter. Vi har bara åkt 10 kilometer klassiskt några gånger, inte de andra OS-distanserna. Man har inte haft någon möjlighet att kvala in om man är en 15- och 30-kilometersåkare. Däremot har det varit många chanser om man är sprintåkare att bli topp åtta. Så det är väldigt märkligt egentligen, sade hon.

– Truppen spikades i tisdags, det är SOK som styr över det och ingenting vi kan påverka och det är framför allt internationella resultat som de tittar på, sade förbundskapten Rikard Grip.

Av OS-åkarna var det bara Anna Haag förutom Kalla som åkte skiathlon. Emma Wikén skulle också ha kört, men har astmaproblem. Haag blev inte bättre än åtta, drygt 2,5 minut efter Kalla.

– Anna har varit krasslig efter touren och började träna i helgen så hon har inte fått så många dagars träning, sade Grip.

– Hon kan definitivt mycket bättre. Hon betydligt mycket fortare för en och en halv vecka sedan i touren.

17 av 19 OS-uttagna är med i Umeå-SM. Men de flesta kör bara ett eller två lopp, ingen alla fyra. Delvis beroende på det komprimerade programmet, men också för att de flesta OS-åkarna åker på höghöjdsläger till italienska Seiser Alm redan på måndag.

– Det gäller det att inte gå in i höghöjdslägret för sliten, det blir för tufft. Därav den prioriteringen, sade Grip. (TT)