Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla till extra bolagsstämma!

Det finns ett betydande inslag av valhänthet i hur den politiska ledningen i Östersunds kommun hanterar debatten om Östersundshems markförvärv från Peab och vd Daniel Kindbergs eventuella intressekonflikter med hans egna markinnehav på Stadsdel Norr.

I ÖP försöker kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) reducera frågan till huruvida kommunen, det vill säga ägaren, har förtroende för styrelsen eller inte, och säger samtidigt att hon har förtroende för styrelsen.

Allt annat vore såklart anmärkningsvärt. Men det är faktiskt inte det saken handlar om. Just nu finns det tre huvudfrågor för kommunen som ägare till bolaget Östersundshem.

1. Varför är bolagets vd så kategorisk motståndare till en opartisk värdering av den affär som genomfördes med Peab? Affären kan förvisso inte göras ogjord, men i förhållande till ägaren och framtida affärspartners borde en opartisk värdering kunna ge vägledning om både kompetenstillgång och affärsupplägg är tillräckliga.

Om inte en opartisk värdering görs kommer denna osäkerhet att vila över Östersundshem för lång tid.

2. Hur gick egentligen bedömningen av intressekonflikter till i samband med anställningen av Daniel Kindberg? De uttalanden som gjorts av ordföranden Tord Andnor i ÖP och av Daniel Kindberg vid den offentliga utfrågningen inför kommunstyrelsen är svåra att få ihop.

Och för ägaren borde det vara uppenbart att det bör göras kompletteringar i styrelse och vd-instruktion för bolaget om det inte finns tydligare gränsdragningar för vilka sidoverksamheter en vd kan ha.

3. Hur har vd hanterat bolagets varumärke och ställning som kommunägt allmännyttigt bolag i förhållande till media? Under utfrågningen inför kommunstyrelsen framkom att vd inte samrått med styrelsens ordförande innan han begärde en offentlig ursäkt från Mittmedias styrelseordförande och koncernchef, med anledning av enskilda tidningsartiklar.

Är en sådan överreaktion förenlig med kommunens hållning till medier och deras uppgift?

Vi företrädare för den politiska oppositionen vill inte att det ska göras partipolitik av denna fråga. Vi tror att det rimliga är att kommunens ledning i enighet kallar till en extra bolagsstämma, och inför den ser över om ägardirektiven för Östersundshem behöver förändras.

Till den extra bolagsstämman bör det också tas fram en opartisk värdering av förvärvet från Peab så att det går att undvika liknande situationer i bolagets framtida verksamhet.

Kommunen bör då också som ägare initiera en översyn av styrelse och vd-instruktion när det gäller hur intressekonflikter mellan ledningens externa engagemang och bolagets verksamhet ska undvika.

Pär Jönsson (M)

Bosse Svensson (C)

Pär Löfstrand (FP)

Emanuel Sandberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel