Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla tillbaka till världscupfinalen - Halfvarsson och Jönsson avstår: "Inte realistiskt att åka åtta lopp"

Längdvärldscupen avslutas med en tour i Kanada. Det blir åtta tävlingar på tolv dagar och därmed sista chansen för svenska landslaget att plocka hem poäng. Kalla är tillbaka, men Jönsson och Halfvarsson avstår.

– Kanada blir ett äventyr med spännande tävlingar i nya miljöer och på delvis nya platser, berättar förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

Han har målen för världscupfinalen i Kanada helt klara för sig.

– På damsidan är vårt mål att få in tre tjejer bland topp tio i Ski Tour Canada. Vår ambition är att vara med och slåss om pallplaceringar i sprint och i några distanslopp. Dessutom hoppas vi att samtliga åtta damer når topp 30 i touren. Bland herrarna hoppas vi på att få in en kille i topp tio i Ski Tour Canada och att vi har fyra åkare bland topp 30 i touren.

Charlotte Kalla är glädjande nog tillbaka till tävlingarna i Kanada efter ett kortare tävlingsuppehåll.– Charlotte har haft en bra tid hemma. Jag tror att det har gjort henne gott och att hon nu känner sig inspirerad att tävla i Kanada, som hon har sett fram emot länge, säger Rikard Grip.

LÄS MER om vad Thomas Wassberg tycker om Kallas säsong: "Vad fan är det att bråka om?"

Calle Halfvarsson och Emil Jönsson saknas dock fortfarande. Det medicinska teamet avrådde Jönsson från att tävla, eftersom han inte är i god nog form för att klara påfrestningen.

– Det är inte realistiskt för Emil att åka åtta lopp på så kort tid utifrån hur hans fysiska status har varit sedan han tvingades kliva av Tour de Ski i januari, säger Rikard Grip.

Men Marcus Hellner har smugit i gång efter en trög säsong som bestått av sjukdom på sjukdom. Nu är han på väg tillbaka i god tävlingsform.

– Marcus kommer inte att kunna kriga om pallen i den totala touren, men jag tror att han kan vara med i topp sex i enskilda distanslopp under touren, säger Grip, som dock har förhoppningar om finalplatser i sprintloppen för Oskar Svensson och Teodor Peterson.

I laget som åker till Kanada finns även Åsarnas Jens Burman, som vann guld i U23-VM i Rumänien förra veckan och Moras Martin Johansson med.

LÄS MER om hur norska tränaren vill hjälpa Kalla att komma tillbaka.

Minitouren börjar på tisdagen med fristilssprint där Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson är de största svenskhoppen på damsidan. Bland herrarna är nykomlingen Oskar Svensson det mest intressanta namnet.