Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla trea bakom överlägsen Johaug

Charlotte Kalla ledde en stark svenskinsats och kom trea i söndagens distanstävling i Ruka.
Sämre gick det på herrsidan.

Annons

Alla sex svenskor körde in bland de 21 bästa i Rukas 10 kilometer klassiskt på söndag förmiddag. Charlotte Kalla visade att hon har tagit steg framåt i den klassiska åkningen, slog Justyna Kowalczyk med nästan 20 sekunder och var besegrad av tvåan Marit Björgen med mycket liten marginal.

– En skön känsla att jag kan vara på pallen i år också. Men det var fruktansvärt långt upp till Therese i dag, säger Kalla till TT.

Therese Johaug stod nämligen för en utklassningsseger och vann med hela 42 sekunder till godo på Björgen.

Den stora svenska överraskningen var Sofia Henriksson, Piteå. Den 20-åriga sensationen visade framfötterna redan i Bruksvallarna förra helgen och blev nu tolva i sin världscupdebut, 1.36 bakom Johaug.

– Jag tänkte att om jag åker riktigt bra kanske jag kan ta världscuppoäng. Det vore sjukt kul – och nu det här, jag fattar det knappt själv, säger en överlycklig Henriksson till TT.

– Det var nervöst innan start, jag försökte tänka att det skulle vara precis som en vanlig tävling. Jag försökte hålla ett jämnt tryck hela vägen så jag inte skulle gå alltför hårt första varvet på en så tuff bana. Samtidigt tappar man för mycket om man är för feg.

På herrsidan över 15 kilometer var Calle Halfvarsson bäste svensk som sexa, 27 sekunder bakom vinnande finländaren Niskanen. Lars Nelson blev 16:e, övriga hade svårt att hitta flytet i åkningen.

– Känslan kommer förhoppningsvis mer och mer under säsongen, säger Halfvarsson till SVT.