Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källan till parasiten fortfarande okänd

Omkring 20 000 personer blev sjuka av cryptosporidium förra vintern. Det viktigaste för att stoppa smittspridningen var kokningsrådet som kommunen gick ut med.

Fortfarande är källan till parasiten okänd.

Det här och mycket annat går att läsa i en färsk rapport som Smittskyddsinstitutet kommit med om parasitutbrottet i Östersund.

Här sammanfattas hela händelseförloppet från att det i mitten av november upptäcktes ovanligt många fall av crypto-infektioner tills parasiten upptäcktes i dricksvattnet, kokningspåbudet och vattnet friskförklarades 18 februari.

Den officiella siffran för antalet insjuknade, 13 000, var baserad på kommunens webbenkät.

Det antalet var en klar underskattning, bland annat för att få under 20 år hade skickat in svar, säger smittskyddsläkaren Micael Widerström.

– Webbenkäten stängdes också 13 december.

Efter en enkät som landstingets forskningsenhet senare skickade ut bedöms antalet smittade snarare ha varit 20 000 personer.

– Det verkar inte orimligt, säger Micael Widerström.

Varifrån smittan ursprungligen kom ifrån vet myndigheterna fortfarande inte.

SMI konstaterar det kända: avloppsvatten rann ut i Storsjön via Tavelbäcken strax norr om Odensala centrum samt i en bäck i Brunflo. Därmed inte sagt att det var grundkällan till utbrottet.

Polisutredningen om misstänkta miljöbrott pågår fortfarande.

Rapporten går att ladda ner på Smittskyddsinstitutets hemsida.