Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle krossade Musse i riksdagsvalet

Musse Pigg var chanslös mot Kalle Anka i årets val.
Men precis som för Janne Josefsson, Judas och näbbdjuret Perry så räckte inte rösterna på Kalle för att han skulle ta sig in i riksdagen.

Batman gjorde inget succéval i år. Det blev bara en röst till riksdagen, från Göteborg, även om en person i Avesta röstade på honom som president.

Även journalisten Janne Josefsson fick nöja sig med en röst, från Uppsala.

– Det är ihop med Kalle Anka och några fler då, säger Janne Josefsson till TT.

Mycket riktigt. Musse Pigg och hans vänner fick en röst i Karlstad, men fick precis som Janne Josefsson se sig fullständigt utskåpade av klassiska Kalle Anka-partiet, som fick närmare hundra röster från olika håll i landet.

De mer ovanliga rösterna landar oftast i Valmyndighetens sammanställning av röster på partier som ej beställt valsedlar. Exakt hur många röster som populära icke-alternativ likt Kalle Anka får beror lite hur noggrann man är med stavningen när de ska räknas – och på vad länsstyrelserna väljer att skicka in till Valmyndigheten.

Bortsett från kungen, Zlatan och någras mammor är det inte jättevanligt med röster på existerande människor utanför politiken. Janne Josefsson kan inte minnas att det hänt honom förut.

– Det är bara att tycka det är kul, men jag har inga politiska ambitioner.