Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Moraeus om nya säsongen av "Moraeus med mera"

Kalle Moraeus beskriver inspelningarna av sjätte säsongen av "Moraeus med mera" som det mest hektiska arbete han haft. Men att det varit värt mödan råder det ingen tvekan om.
– Det finns inget som är roligare än att göra det här programmet, säger Kalle Moraeus.

Många tv-program idag läggs ner efter bara någon säsong eller två. "Moraeus med mera" är nu inne på sin sjätte säsong och verkar inte visa några tecken på att tackla av. Återigen kommer vi denna höst att få se en bred mix av svenska artister uppträdda och samtala vid Orsasjöns strand med Kalle Moraeus.

Kalle själv tror sig veta vad som är framgångsreceptet bakom programmet.

– Jag tror att det representerar landsbygden litegrann. Det är inga tävlingar, inga utslagningar. Det är livemusik med vackra vyer och folk får prata till punkt. Jag tycker att det håller på det viset, det är min korta analys. Det är så feel good som det kan bli, säger Kalle.

Läs också: Moraeus igång igen – folkmusik och Jerry Williams satte tonen för höstens programserie

Att få synas i "Moraeus med mera" är ett utmärkt tillfälle att synas för unga artister på väg uppåt. Men arbetet med programmet är också en unik chans för Kalle själv att lära känna yngre artister som han annars inte skulle haft någon aning om.

– Det är en skola för mig på så sätt. Jag får en inblick i dagens unga musikscen och jag lär dessutom känna några av dem. Jag har en väldig respekt för dem, de är gedigna. På 90-talet var det många som var drivna av pengar, det var en viktig måttstock på framgång. I dag har ungdomarna hittat tillbaka till att det är det konstnärliga som är det viktiga.

Kolla in tv-klipp från premiärprogrammet: Här tar Alcazar över Orsa med sin disco

I säsongspremiären på lördag är det Alcazar, Lasse Holm, Maia Hirasawa och proggrockbandet Kebnekajse som gästar programmet. Just de sistnämnda var lite extra speciellt för Kalle att få besök av. De var en konsert med dem som påverkade honom väldigt mycket som liten grabb.

– Den storyn har jag dragit många gånger, det var den kvällen i Mora som jag bestämde mig för att elgitarr skulle bli mitt instrument. Det var en av de stora musikaliska milstolparna i mitt liv att jag fick höra dem. Sen att man nu kan sitta ned och prata som kollegor och vänner är väldigt kul, säger Kalle.

I den sjätte säsongen av "Moraeus med mera" förekommer även flera gäster med koppling till Dalarna. Den nystartade folkmusikgruppen Systerpolskan, som bland annat består av musikerna Täpp-Ida Almlöf från Rättvik, Lena Willemark och Verf Lena Egardt från Älvdalen, gjorde sitt premiärframträdande under inspelningarna av programmet. Viktor Noréns State of Sound hälsar också på och kanske lite mer oväntat Mora-artisten Billy Opel.

– Äntligen fick jag ta med en lokal stjärna! Han bryter verkligen nya vägar i det här programmet, säger Kalle om Billy Opel.

På lördag klockan åtta sänds det första av sju avsnitt av "Moraeus med mera" i SVT1.

Läs också: Här är alla artisterna i årets "Moraeus med mera" klara