Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Olsson länets kryssraket

När Socialdemokraterna i länet skulle spika sin riksdagslista i våras stod kampen om andraplatsen mellan Kalle Olsson och Gunnar Sandberg.
Kalle Olsson gick förlorande ur den striden. Men krysskampen vann han och han tog sig till riksdagen på det sättet i stället.

Annons

Socialdemokraterna har de senaste mandatperioderna haft två riksdagsplatser. Så när det diskuterades namn i våras var det de två översta namnen på Socialdemokraternas lista som var utpekade som länets blivande riksdagsledamöter. Toppade listan gjorde Anna-Caren Sätherberg och på andra plats blev det Gunnar Sandberg.

Men det är som bekant väljarna som avgör. Och majoriteten av de Socialdemokratiska väljarna har kryssat Kalle Olsson. När 94 av 98 distrikt var räknade hade han fått 3 502 personkryss, nästan dubbelt så många som Gunnar Sandberg. Och mer än 1 100 fler än Anna-Caren Sätherberg.

– Det känns jättebra. Jag är oerhört glad och tacksam över stödet. Jag är samtidigt ödmjuk inför uppgiften med det politiska läget som råder. Det är säkert svårt i vanliga fall, men nu med SD i tydlig vågmästarroll blir det ännu svårare, säger Kalle Olsson.

Det är inte så vanligt att lyckas kryssa sin in i riksdagen. Under valet 2010 var det bara 3 procent av ledamöterna som kom in på det sättet.

– Jag gissar också att det är väldigt ovanligt att gå från fjärde plats på valsedeln till första, säger Kalle Olsson.

Han ska befinna sig på plats i riksdagen redan på tisdag nästa vecka.

– Det är mycket att ta in nu och jag har nog inte förstått allt än. Jag är helt utschasad efter en tuff valrörelse, säger Kalle Olsson.

Länets övriga klara riksdagsledamöter är Anna-Caren Sätherberg (S), Saila Quicklund (M) och mest troligt ansluter Per Åsling (C) till den skaran när de sista rösterna är färdigräknade.

Läs mer:

Nykomlingen kryssar sig in i riksdagen