Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Olsson (S) om första dagen i riksdagen

Det blev en alldeles speciell första dag för länets nya riksdagsledamot Kalle Olsson (S). Det tog tid och krävdes tre slutna omröstningar innan den andre vice talman skulle röstas fram. Det blev som väntat Björn Söder (SD).
– Jag röstade blankt, säger Kalle Olsson.

Annons

Tre slutna omröstningar krävdes under måndagen innan valet av andre vice talman i riksdagen var klart. Det var betydligt enklare att utse Socialdemokraten ​Urban Ahlin till riksdagens nya talman och Moderaternas Tobias Billström (M) till förste vice talman. De valdes enhälligt. Björn Söder (SD) fick 52 av 344 röster. Det innebär att fler än SD-ledamöter röstade på honom. De övriga röstade blankt.

– Det var en annorlunda start för oss som är nya i riksdagen, säger Kalle Olsson.

Han berättar att det var vänsterpartiet som krävde att omröstningen skulle ske anonymt. Det gjordes med hjälp av valsedlar och hela förfarandet tog drygt tre timmar att genomföra. I slutändan blev det ändå som väntat.

– Många känner en olust inför SD:s framskjutna position. Men vi ska respektera de regler som gäller. Vi visste redan på valnatten att det skulle bli så här. Vi får ta diskussionen med dem och deras politik i varje utskott, säger Kalle Olsson.

Han röstade som sina partikollegor blankt i valet av andre vice talman.

Det var första dagen för Kalle Olsson i riksdagen.

– Det har varit en omtumlande upplevelse att komma hit. Vi nya har blivit så oerhört väl mottagna av partigruppen och de som jobbar i riksdagen. Det är ett väldigt imponerande maskineri, säger han.

– Det är en stor omställning. Det är fantastiskt inspirerande och enbart lokalerna är respektingivande.

Mycket handlar nu om det praktiska, var han ska få sitt kontor, skaffa passerkort, lära sig hitta och vilka datorsystem som gäller.

– Vi måste också lära oss vilka former som gäller i riksdagsarbetet när det gäller exempelvis interpellationer och motioner. Det är som att börja skolan igen. Det är upprop och vi har fått bänkgrannar.

Kalle Olsson väntar nu med spänning på att få reda på vilket utskott han hamnar i.

– Det är väldigt viktigt. Det är inom det område man ska bli lite av en specialist.