Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalles tändsticksbyrå är som en käftsmäll mot konceptkonst

För jämnt 60 år sedan började skogsarbetaren Karl Svensson i Hunge i Bräcke bygga sig en byrå av tändstickor.

Annons

Tre år senare – 1952 – var den klar, skapad av 227 000 tändstickor hopfogade av 4,5 kilo lim.

Med inläggningar på ovansidan och även på de tre lådornas framsidor.

Nu ingår Kalles byrå i den stora utställningen ”Annan konst” på Göteborgs konstmuseum, som invigdes förra helgen.

Där visas den tillsammans med allehanda brokiga hemmabyggen, skulpturer, tavlor och olika mer eller mindre osannolika föremål från Sverige, Norge och Finland. Totalt visas närmare 300 verk.

De flesta objekten kan visserligen påminna om hajpade installationer, men är egentligen raka motsatsen:

– Temat för utställningen är att visa verk av icke skolade konstnärer. Vi har samlat sådant som kommer ur ren skaparlusta. Saker som människor har gjort bara för att de vill.

Det berättar Håkan Wettre på museet och en av initiativtagarna till utställningen, som man arbetat med i flera års tid.

– Jag slogs av att många besökare redan vid invigningen var spontant glada över vad de fick se. Flera konstnärer sade ”Äntligen”.

Varför då?

– På ett sätt kan man se ”Annan konst” som en motbild till just den konceptkonst som dominerat konstvärlden de senaste decennierna.

Du menar installationer?

– Ja, precis. Den konsten är ofta skapad ur filosofiska resonemang och ett abstrakt sätt att arbeta. Konstnären har en tanke och idé man vill illustrera och finner sedan en form för det.

– Här handlar det om den motsatta vägen – människor utan konstnärlig eller teoretisk utbildning som har skapat föremål eller bilder som de tycker är vackra eller på andra sätt vill förverkliga.

Så er utställning är en sorts motreaktion mot konceptkonsten, menar du?

– Varför inte? Åtminstone tyder reaktionerna på att det finns en längtan efter något annat, att besökarna kan uppleva en glädje i det mer spontant skapade, som vi visar här.

Två länsbor medverkar – förutom Karl Svenssons byrå ingår två tavlor av Primus Mortimer Pettersson, som också var självlärd och av sin samtid inte värderades högt, särkilt då han långa perioder vårdades på Frösö sjukhus.

– Flera saker här är gjorda av personer som levt eller lever på mentalsjukhus. Man kan också notera att flera av de mer vildvuxna verken kommer från Finland.

I katalogen finns en rad mycket märkliga objekt, exempelvis en man som byggt enorma modeller av centrala Mecka med Kaban i centrum – modeller som fyller hela familjens vardagsrum.

En annan man har spikat ihop mer egensinniga moskéer varav en påminner om Hagia Sofia i Istanbul. Flera träskulpturer är en sorts självporträtt – en glad man med en tom flaska sitter i en skogsbacke.

Enligt presentationen av utställningen är avsikten att hylla förmågan att tänka utanför givna ramar:

Man vill ”inbjuda till samtal mellan olika estetiska uppfattningar och ställa frågor kring demokrati, kulturpolitik och kreativitetens roll i samhället.

Vad krävs för att något ska vara intressant som konst och anses ha hög kvalitet som konstverk?

Vem blir godkänd? Vem avgör och varför?”

Vad gäller Karl Svensson lever han i dag på ett äldreboende i Bräcke kommun, men utan mycket kontakt med omvärlden.

ÖP:s Kalle Berglund besökte honom där 2002 och K arl berättade att han i yngre dagar efter arbetet i timmerskogen ägnade mycket tid åt att bygga saker av tändstickor.

– Det fanns stickor utan svavel och jag köpte 20 000 varje gång, berättar Karl i ÖP:s artikel.

Det tog honom 1 600 fritidstimmar att färdigställa byrån!

– Jag använde en enkel mall, sedan var det händerna som styrde. Tror nog att byrån är vinkelrät, jag försökte vara noga.

Byrån har han använt för att förvara sina kläder i. Karl har även tillverkat tavlor av tändstickor, på äldreboendet finns en bild av ett skepp han gjort, tillverkad av 10 ‑ 000 stickor.

Utställningen i Götborg pågår till 31 maj.