Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp: Civilisation versus barbari

De talibaner som attackerade en skola i Pakistan representerar ingen civilisation utan dess raka motsats.

Under måndagen skedde ett av årets värsta terrordåd i Pakistan. En skola på en militärförläggning attackerades av talibaner. 132 skolbarn och nio vuxna, totalt 141 människor, har hittills bekräftats döda. Ett dåd så fruktansvärt att man knappt klarar av att greppa innebörden av det. Ett tiotal vuxna män som gick från rum till rum i en skola och mejar ner över 130 barn.

Attacken sägs vara en hämndaktion på pakistansk militär för en offensiv man gjort nyligen mot landets talibangrupperingar. De flesta av barnen på skolan var barn till militär personal. Den finns även spekulationer om att dådet var ett svar på Nobels fredspris, som i år gick till Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai. Satyarthi har arbetat i många år i Indien för att barn ska ha rätt att gå i skolan och Malala blev känd över hela världen då hon överlevde en attack från just talibaner i Pakistan för att hon stod upp för flickors rätt att gå i skolan. Att talibanerna nu attackerar en skola kan vara en reaktion på omvärldens hyllningar av Malala.

Omvärlden har framförallt rapporterat om den islamistiska terrorgruppen IS framfart de senaste månaderna, men det här dådet visar att talibanerna i Afghanistan och Pakistan ännu är ett hot att räkna med. Kriget mot terrorismen i Pakistan är långt ifrån vunnet, landet kommer fortsätta behöva stöd utifrån.

Det går att diskutera i evighet fram och tillbaka huruvida terrorism orsakas av utförarnas ideologi, eller om ideologin bara legitimerar deras våldsamhet och makthunger i efterhand. I mörkret är dock de flesta katter svarta och religion och ursprung spelar rätt liten roll när mördandet väl börjar. Dagens Nyheter formulerade det mycket väl i sin huvudledare om dådet; det handlar inte om en kamp mellan olika civilisationer, utan om en kamp mellan civilisation och barbari. Just så är det, det form av militanta våldsbeaktande islamism som bland annat talibanerna företräder är ingen egen civilisation utan avsaknaden av det samma.

Demokrati, maktfördelning, rättssäkerhet, yttrandefrihet, individualism, marknadsekonomi, är alla uttryck för just civilisation och värdighet, mot det står barbariet och våldet. Demokratiska värden som inte har någon religiös eller etnisk tillhörighet utan förenar alla människor som längtar efter att leva ett samhälle präglat av fred och lugn. Mot dess motsats barbariet står vi enade över nations- och religionsgränser.