Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj ska minska skoterdöd

Säsongen 2010/2011 skedde fyra av landets åtta dödsolyckor på skoter i Strömsunds polisområde. Flera var alkoholrelaterade.

"Vi måste få stopp på skoterdöden", säger Berit Holter, drogförebyggande samordnare i Strömsunds kommun, i ett pressmeddelande.

Just nu pågår nykterhetskampanjen Vit februari i Strömsund. Som en del av den satsas det i år på en skoternykterhetskampanj i samarbete med polisen, Strömsunds skoterallians och förarbevisutbildare inom SSCO.

Säsongen 2010/2011 skedde fyra av landets åtta dödsolyckor på skoter i Strömsunds polisområde. Vid flera av dem fanns alkohol med i bilden.

"Många anser att det är okej att köra skoter onykter. En undersökning bland länets ungdomar i åk 9 visar att de kör motorfordon onyktra i större omfattning än länsgenomsnittet. Det är en tydlig larmsignal", säger Berit Holter.

Larmrapporten gjorde att Holter tog initiativ till ett möte som mynnade ut i en gemensam kampanj för att få stopp på skoterdöden. Slagordet blev "ta ställning" och "skoterkörning och alkohol hör inte ihop".

Simon Högberg, ordförande i Skoteralliansen ser positivt på samarbetet.

"Skoterkörningen och allt som har med det att göra är ett stort intresse för många och skoterklubbarna i kommunen har drygt 3 000 medlemmar. Det känns bra att vi nu tillsammans tar krafttag för att råda bot på problemet med påverkade förare", säger han i pressmeddelandet.

Syftet med kampanjen är att förändra attityden hos både vuxna och ungdomar för att på så sätt minska antalet döda och skadade i alkoholrelaterade skoterolyckor. Ungdomarna ska känna att det har betydelse vilken ställning de tar – både för sin egen, och andras, del.

Kampanjen innehåller olika delar, bland annat informationsbesök på skolorna, affischering, deltagande i Skoterns dag och kampanjblad som skickas till hushållen.

Den 6 februari hålls det första informationsmötet på Frostviksskolan i Gäddede.

"Kampanjen röner stort intresse både i och utanför kommunen och vi har ett antal sponsorer som gör den möjlig att genomföra. Det här är ett testår men vi hoppas kunna fortsätta även nästa år", säger Berit Holter.