Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen hårdnar mellan Centern och Moderaterna

Konkurrensen hårdnar mellan Centern och Moderaterna inför valet till regionfullmäktige. Samtidigt ska partierna samarbeta och det finns frågor där det kan bli tuffa förhandlingar.

Centerpartiet har tidigare varit större än Moderaterna i landstingsfullmäktige, men i valet 2010 gick M förbi C för första gången. Det skilde drygt 3 procentenheter till Moderaternas fördel och i kraft av det blev Christer Siwertsson oppositionsråd. Nu kämpar Centerpartisterna för att återta positionen som största borgerliga parti och listan toppas av Eva Hellstrand, som gör come back i politiken och nu siktar på den högsta positionen i länet. Hon var tidigare kommunalråd i Åre kommun och nu kandiderar hon till uppdraget som regionråd, alltså ordförande i regionstyrelsen som ersätter landstingsstyrelsen.

– Jag vill bryta det röda styret och de röda siffrorna i ekonomin och jag vill leda Region Jämtland Härjedalen. Jag räknar med att Centern återtar ställningen som största borgerliga parti och att det var en tillfällighet i förra valet. Jag är den enda i Alliansen som har erfarenhet av att leda en stor offentlig organisation och under de åren jag gjorde det hade vi en framgångsrik utveckling, säger Eva Hellstrand (C).

Inför valet 2010 hade Allianspartierna i god tid förhandlat fram ett gemensamt valmanifest och de har också haft gemensamma förslag inför budgetbesluten i landstingsfullmäktige. Men den här gången finns inget gemensamt program och de tre partierna (C, M och FP) har gått fram med var sitt budgetförslag sedan 2013. Om partierna hade bestämt sig för ett gemensamt valmanifest hade det sannolikt blivit besvärliga förhandlingar inom flera områden (se artiklarna här intill).

• Knakar samarbetet mellan Allianspartierna i fogarna?

– Samarbetet ser inte ut på samma sätt i det här valet som i förra. Men det är inga "hard feelings", i grunden är vi ganska överens och alla Allianspartier har precis lika stark drivkraft att vi vill byta majoritet, säger Marianne Larm-Svensson (C), som kandiderar till regionfullmäktige och till riksdagen.

– Självklart är det Alliansen som är vårt samarbetsgäng, det behöver ingen tvivla på. Det kommer att gå bra och det finns en överordnad sak och det är att byta majoritet. Det är det viktigaste, så att vi får stopp på den skenande ekonomin. Det är konkurrens mellan alla partier och för oss är den stora konkurrensen mot vänstersidan, säger Eva Hellstrand.

Christer Siwertsson har beskrivit frågan om att lägga ned landstingets läkarmottagning på Vemdalsskalet som ett mycket viktigt vallöfte, som han inte är beredd att rucka på i första taget (se artikel intill).

– Om man ska sy ihop en ny majoritet kan man inte ha krav som inte är förhandlingsbara och som inte är diskuterade internt, säger Hellstrand.

• Kan Centerpartiet ändra sig på den här punkten så att ni kommer överens?

– Vi förhandlar inte via media, säger Eva Hellstrand.