Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mellan byarna slår rekord

Byakampen i Offerdal är populärare än någonsin. Friskvårdssatsningen med rötterna i 1970-talets kommunskida lockar stora som små och redan i årets premiärkamp slog man deltagarrekord.

Under loppet av sju tisdagar samlas Offerdalsborna till Byakamp för att, under trivsamma former, röra på sig. Inga nummerlappar delas ut och inga tider klockas. Målet för friskvårdssatsningen är helt enkelt att få Offerdalingarna att umgås och röra på sig.

En viktig sporre och förklaring till det stora intresset är att man genom att ställa upp samlar poäng till sin hemby och det ligger en hel del prestige i att få sitt namn intecknat på vandringspriset.

Byakampen bygger på ett samarbete mellan Offerdals skidklubb, byalagen och föreningarna som fungerar fint och tack vare sponsorer lottas fina priser ut.

– Skidintresset är på topp i Offerdal och det bara ökar, säger Offerdals skidklubbs ordförande Leif Bångman om varför man lockar så många deltagare.

– Och man ändrar inte ett vinnande koncept.

Trots att Byakamperna arrangeras i anslutning till skidspår är motionsformen valfri och vare sig man åker spark eller promenerar med hunden samlar man poäng till sitt område.

– Huvudsaken är att man är ute och rör på sig, berättar Annica Sörensdotter som för kvällen sitter inne i Tulleråsens föreningshus och tar upp anmälningar, delar ut lotter och ser till så att det finns fika för deltagarna.

– I Änge i förra veckan satte vi rekord med 338 deltagare och i kväll förväntar vi oss över 300. Det är över 20 procent av Offerdals befolkning. Tänk dig motsvarande siffra i Östersund, tanken svindlar.

Ute vid skidspåret står 7-årige Arvid Tengström och spänner klassiska längdskidor på fötterna. Tillsammans med sin 5-åriga bror Aron hoppas han kunna samla ihop några poäng till sin hemby Kaxås.

– Det är kul för det är så mörkt i spåret. Och så går det så fort, säger Arvid som tänker ställa upp i samtliga Byakamper.

Att vara ute och röra på sig har sina fördelar, både för kropp och själ.

– Det där har jag insett för länge sen, säger John Skyttmark.

– Jag åker på alla Byakamperna, men å andra sidan åker jag skidor mest varje dag.

På frågan om hur spårkvalitén ter sig i kvällens Byakamp kommer svaret från John Skyttmark direkt:

– Spåren är perfekta, det är nämligen jag som har dragit dem.