Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mot mobbning måste föras i tre steg

De systematiska kränkningar som mobbning innebär är en fruktansvärd börda för ett barn att bära. De flesta tror nog att den som utsätts söker stöd hos en vuxen. Men ofta håller de det för sig själva, visar statistik från Friends.

– Var tredje elev som är utsatt för mobbning berättar det inte för någon.

– Bara fyra av tio mobbade elever pratar om problemet med någon vuxen i skolan.

Nyligen har vi på Friends inlett ett samarbete med Torvalla rektorsområde i Östersund. Entusiasmen hos personalen på Fjällängsskolan, Mimergården, Torvallaskolan och Ängsmogården värmer mitt i vinterkylan.

Samtidigt vill vi passa på att rikta en uppmaning till alla i Östersunds-Postens läsekrets: Uppvärdera skolkuratorerna!

Inte för att vi har sett något som tyder på att de åsidosätts just här, men för att ny forskning har fått oss att konstatera: Man kan inte nog betona skolkuratorns värde.

Forskning från Örebro universitet hjälper till att förklara varför utsatta elever inte alltid berättar om kränkningarna. De vuxnas svek sitter nämligen djupare än klasskompisarnas. Åtminstone är vuxenförtroendet betydligt svårare att reparera, enligt en rapport av Karin Hellfeldt, Björn Johansson och Odd Lindberg. Ett år efter att kränkningarna avslutats har eleven ännu inte återfått det förtroende de tidigare hade för skolpersonalen.

60 000 barn och ungdomar utsätts varje år för mobbning i svenska skolor. Inom ett år lyckas omgivningen sätta stopp för tre fjärdedelar av fallen. Tyvärr fylls det på med lika många nya, för sammantaget ligger mobbningen kvar på ungefär samma nivå år efter år. Friends slutsats är att skolorna behöver satsa mer på förebyggande arbete, om vi långsiktigt ska få ner antalet fall av mobbning.

Med de nya forskningsrönen blir det också tydligare än någonsin tidigare att kampen mot mobbning måste föras i tre steg: Förebyggande, åtgärdande och uppföljande arbete. Och när de sårade relationerna till vuxenvärlden redan har uppstått, så blir elevhälsan i allmänhet och skolkuratorerna i synnerhet nyckelpersoner i läkeprocessen.

Ingen kurator ska behöva ansvara för fler än 300 elever. Där går en brytpunkt för när skolkuratorerna fortfarande klarar av att göra ett bra arbete. Därefter försämras den möjligheten, uppger de själva i enkäter till Akademikerförbundet SSR.

När 43 procent av kuratorerna i Sverige ansvarar för mellan 500 och 1 000 elever, och 12 procent för över 1 000 elever, så måste vi få till en förändring. Tre av fyra skolkuratorer säger att de tvingas ge upp det förebyggande arbetet för att de måste koncentrera sig på elever med akuta problem.

Att låta kuratorerna arbeta förebyggande i stället för att släcka bränder är en framtidsinvestering.

Lars Arrhenius

generalsekreterare för Friends

Christian Fridh

regionsansvarig för Friends, Region Nord

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel