Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan du lova en bättre framtid för oss lantisar?

Innan valnatten på söndag möts partiledarna i en sista tuppfäktning i SVT:s slutdebatt nu på fredagskvällen.
Slutdebatten innebär 150 rafflande minuter som kommer avgöra valåtgången. Till debatten tar partiledarna med sig vetskapen om att ungefär var tredje väljare ännu inte bestämt sig för vilket parti man ska rösta på. Valresultatet har aldrig varit så osäkert tidigare i en valrörelse.

Har Sverige en fortsatt Alliansregering eller en ny rödgrön regering? I slutdebatten kommer vi få svar på de politiska alternativen ser på välfärden och på jobben. Inom andra områden kommer vi mötas av stor otydlighet; som hur energipolitiken ska se ut vid ett eventuellt regeringsskifte.

Men det finns en fråga våra blivande regeringsbildare måste ge svar på. Vad tänker man göra för att hela Sverige ska leva och utvecklas?

Var tredje tittare som följer slutdebatten bor utanför staden, på landsbygd eller i glesbygd. Villkoren där ser olika ut. Det finns samhällen utanför staden som lever och frodas. Där håller matbutiken öppet, skolan står kvar och resan till närmaste vårdcentral är inget dagsprojekt.

Men överallt är inte Sverige utanför storstaden en idyll. I glesbygden tampas man med utflyttningsproblematik. Tampas med byskolor som läggs ned och tampas med avståndet till service och vård som blir allt längre.

Välfärd, jobb och utbildning är viktiga frågor för väljarna att få svar på. Men Sverige går mot en regional klyvning. Svaret på hur man ska vända den trenden måste våra makthavare svara på. Låt oss hoppas att landsbygden blir ett självklart ämne i partiledardebatten. Och att partiledarna är redo att svara. Det tror jag tyvärr inte.

Vad är ert gemensamma svar till var tredje väljare Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD)? Om väljarna ger Alliansregeringen ett förnyat förtroende blir det en historisk händelse med över åtta år av borgerligt styre.

Kan en Alliansregering hålla ett historiskt löfte till de barn som växer upp i landsbygd och i glesbygd i dag att orten de föddes i ska mötas av en vändpunkt med bättre förutsättningar inför framtiden i stället för sämre?

Och kommer var tredje väljare ges ett enat svar från er Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V)? Är ni svaret på landsbygdens oro.

Kan ni erbjuda Sverige ett samlat alternativ för en annan politik? Kan ni komma överens om att erbjuda Sverige utanför storstan en bättre framtid?

Kan du Jimmie Åkesson (SD), lova att du och ditt rasistiska parti inte kommer stå i vägen för en bättre utveckling genom att blockera beslut i riksdagen?

Ett löfte räcker.