Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan en tunnhårig, mullig man vara ett kex?

Vem är vacker och vem är ful?

Hur hänger snygghet, makt, ansvar och lidande samman?

Det är frågor som tiotalet ungdomar från Östersund diskuterat inom projektet ”Smal” som drivs av studieförbundet Sensus och Arbetets Museum i Norrköping.

Lördag 7 mars öppnar utställningen ”Smal” i Norrköping och då finns deltagare från Östersund, Stockholm, Norrköping och Malmö på plats.

– Vi har träffats varje måndag hela hösten och haft gruppdiskussioner om mode och skönhet, vilket resulterat i bland annat en film och en plansch, berättar Paula Dalin, en av deltagarna.

”Kan en mullig, tunnhårig man vara ett kex?” är en av frågorna – eller med andra ord – kan man vara attraktiv oavsett sitt utseende?

– Jo, men det är en ganska bra beskrivning av vad vi sysslat med, konstaterar Paula.

Grundfrågan som alla i projektet diskuterat är hur vi hanterar att leva i ett utseendefixerat samhälle där jakten på evig ungdomlig skönhet ställer omöjliga krav.

Och jakten på skönhet och den perfekta kroppen har ett pris – komplex, ätstörningar och orimligt fokus på det yttre.

Ungdomarna i Malmö, Norrköping och Stockholm har studerat plastikoperationer, ätstörningar, veckotidningarnas retuscherade bilder intervjuat ungdomar och vuxna om vanliga komplex.

Utställningen visas i Norrköping till 31 maj. Därefter går den på turné till övriga orter i projektet, alltså även Östersund.