Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan ha orsakat Salabranden

En skogsentreprenör misstänks för grov allmänfarlig vårdslöshet efter den stora branden i Västmanland i somras.
Men företagets advokat räknar med att det blir räddningstjänsten som så småningom kommer att ställas till svars.

Skogsbranden i Västmanland bröt ut den 31 juli. Det är den största skogsbranden i Sverige under åtminstone de senaste 60 åren. En person omkom, 25 byggnader brann ned eller brandskadades och 13 800 hektar skog eldhärjades. Släckningsarbetet avslutades först den 11 september.

En skogsentreprenör från Ovanåkers kommun misstänks nu för att ha orsakat branden. Företaget var lejt av Stora Enso och arbetade med markberedning på ett hygge i Surahammars kommun, nära gränsen till Sala kommun. Det hade varit högsommarvärme och ont om regn i över tre veckor då en gnista från skogsmaskinen ska ha antänt den torra marken.

Det har hittills hållits ett förhör med en representant för företaget.

– Vi har gjort klar vår inställning och det är att det här företaget som jag försvarar inte har gjort något fel över huvud taget. Man har följt alla regler till punkt och pricka. Det som har gjort att det här fick sådana här enorma konsekvenser beror på räddningstjänsten som först åkte fel och sedan inte satte in helikoptrar i tid, säger företagets advokat Per E Samuelson.

Förundersökningsledare i fallet är den kända Gävleborgsåklagaren Christer Sammens. Att han leder en utredning i Västmanland beror på att Åklagarmyndigheten har fått en ny organisation. Sedan förra månaden hör åklagarkammaren i Gävle tillsammans med Västerås och Uppsala till det område som heter Mitt.

Utredningen av den stora branden beräknas ta lång tid. Inte förrän nästa år räknar Christer Sammens med att kunna väcka åtal. Förutom av polisen så utreds branden bland annat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Att vara misstänkt i ett så uppmärksammat fall och att utredningen drar ut på tiden är förödande för det misstänkta företaget, enligt Per E Samuelson.

– Det riskerar hela företagets existens och de här människornas försörjning, säger han.

Men vad det gäller brottsutredningen så är han lugn för företagets del.

– Jag tror att åklagaren kommer att lägga ned förundersökningen mot företaget och rikta in den på brandkåren. Jag tror inte företaget kommer att kallas till en rättegång. Vi räknar kallt med att det kommer att bli räddningstjänstens arbete som kommer att stå i fokus, säger Per E Samuelson.

Läs mer om Salabranden:

Rök från Sala har nått Härjedalen

Skogsbrand fortsätter att rasa

Nio räddade från storbranden