Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan hamna högt på skattetoppen

Kommunfullmäktige klubbade under onsdagen igenom förslaget att höja kommunskatten med 42 öre.

För att nå ett nollresultat i budgetens underskott på 4,6 miljoner, föreslog kommunstyrelsen en höjning av kommunskatten med 42 öre. Kommunalrådet Sven-Åke Draxten yrkade på bifall i frågan, och passade samtidigt på att rikta kritik mot huvudstaden:

– Vi har en regering som inte ser till kommunerna, sa han.

Förslaget om höjd kommunalskatt splittrade fullmäktiges ledamöter, och från olika håll kom olika lösningar och tillägg.

Bland annat ansåg Yngve Hamberg (C) att skattehöjningen skulle vara tillfällig, och att nivån skulle återställas till nuvarande nivå, år 2015. Detta förslag röstades dock ned.

Kjell Nilsson (V) yrkade på en högre höjning:

– Jag är orolig om vi lägger en nollbudget, och något händer under året. Jag vill att vi ska budgetera för ett resultat på 1 miljon – och yrkar på 52 öres höjning, sa han varpå en stor del av fullmäktige drog efter andan.

Vare sig Veronica Eklund (M) eller Ingrid Kjelsson (C) ville se en höjning av skatten.

– Vi måste vidta kraftiga åtgärder på samtliga verksamheter, menade Kjelsson.

Skattehöjningen till 23,74 öre per 100 kronor innebär att Bräcke kommun i dagsläget hamnar på en andraplats på den nationella skattetoppen. Men Cathrine Blomqvist (S) påpekade att detta kan förändras, då hon berättade att Sveriges kommuner och landsting uppger att 13 andra kommuner i Sverige planerar skattehöjning inför 2014.