Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kan inte köpa sig fri från risker"

Rätt utrustning är ofta dyr, men den är ingen garanti för att du ska klara livhanken då olyckan är framme.

– Man kan aldrig köpa sig fri från risker. Spelar ingen roll hur dyr och avancerad utrustning du har. Du kan visserligen bli hittad lättare med rätt utrustning, men kanske inte vid liv, säger Rickard Svedjesten, fjällräddare med Bydalen som bas.

En färsk undersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd visar att var tredje skoterförare regelbundet kör i lavinfarlig terräng och var femte uppger att de dragits med i laviner.

Men samma undersökning visar att bara sju har säkerhetsutrustning som lavinsändare och lavinsond.

Det var 3 000 snöskoterförare som deltog i undersökningen. Den visar också att det blivit betydligt mer trendigt att köra snöskoter i fri terräng.

– Vi ser också att det sker många olyckor, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd som ändå poängterar att det är extremt ovanligt att snöskoterförare omkommer i laviner men att undersökningen visar att det sker många olyckor och olyckstillbud.

Den senaste utrustningen och de senaste maskinerna innebär att större möjligheter att ta sig ut i oländig terräng.

– För bara 15 år sedan fanns inte de skotrar vi har i dag som kan ta sig fram i princip var som helst. I dag kör folk omkring på skidor och skoter ofta med hjälmkamera på. Sedan lägger de ut bilderna på nätet för att imponera och visa vad man varit med om, säger Rickard Svedjesten och tillägger att de som ofta utsätter sig för farorna inte vet vilka konsekvenser det innebär om snön släpper.

– Det är visserligen jättebra med all ny utrustning, men efter att man köpt den måste man även utbilda sig på den, träna sig på den, menar Svedjesten.

Att inte kunna sin utrustning kan i stället innebära att ger invaggar sig själv i en falsk trygghet.

– Utrustningen är bra om man använder den på rätt sätt. Men man kan aldrig köpa sig fri från riskerna. Utbildning är ett måste. Vänd dig till de som kan vid respektive anläggning. Ta reda på fakta och kontakta det lokala fjällsäkerhetsfolket, tipsar Svedjesten.

----------------------

Dödliga laviner

Laviner kräver årligen cirka 200 människoliv i Europa. Under 2000-talet har omkring 30 svenskar omkommit i laviner, de flesta skidåkare och de flesta utomlands.

Tre faktorer samverkar vid varje lavinolycka:

1. Där måste vara brant.

2. Snön måste vara instabil.

3. Människan, utan oss inga olyckor utan bara ett spännande naturfenomen.