Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Storsjö strand bli ett område för alla?

Storsjö strand kan bli pärlan i framtidens Östersund. Krister Frykbergs vision är ett område som inte bara höginkomsttagare har råd med.

Planerna på ett bostadsområde på stranden har kommit en bra bit på väg. Kommunen har fått 2,7 miljoner i statsbidrag för att göra det till ett ekologiskt hållbart område.

Planarkitekten Krister Frykbergs förhoppning är att hyrorna och lägenhetspriserna blir så humana att inte bara höginkomsttagare har råd att bo där.

– Stranden får gärna bli ett område för alla, säger han.

Flera av stans nya bostadsområden har antingen lockat en viss kategori människor, eller blivit så dyra att de varit svåra att sälja eller hyra ut.

I de nya lägenheterna i Mjälle är medelåldern hög. Få barnfamiljer har flyttat in. Östersundsbostäder har haft svårt att få hyresgäster till Valhall och nybyggda Rosmarinen i Torvalla, där en fyrarummare kostar 9280 kronor i månaden.

Än är inte taket nått, verkar det som. För en vecka sedan annonserade en mäklare ut en nybyggd fyrarummare på Artillerigatan för 3,3 miljoner. Månadsavgift: 6 166 kronor.

Frågan är om det går att bygga bostäder med rimliga hyror och priser på Storsjö strand?

Stranden är sällsynt svårbebyggd. Området ligger på en smal remsa mellan järnvägen och sjön, där marken är förorenad, där det bullrar från tågen, flyget och biltrafiken och där det är risk för översvämningar vid höga flöden. Det krävs vallar, plank, fyllnadsmassor, förstärkta erosionsskydd och planskilda korsningar för att göra det till ett bra bostadsområde. Det går, det har man kommit fram till. Området har förutsättningar att bli en pärla. Men det kommer att kosta.

Å andra sidan har Östersundsbostäder frågat folk i bostadskön hur mycket de är beredda att betala för att bo i olika stadsdelar. Storsjö strand är utan konkurrens det område där betalningsviljan är högst.

Det kan betyda att det finns byggherrar som vågar ta risken att bygga. Men finns det någonting som talar för att det blir bostäder med rimliga hyror? Hur ska kommunen kunna påverka att det inte blir en "gräddhylla"? Är det politiskt möjligt att subventionera området för att få ner hyrorna?

Krister Frykberg har inga patentlösningar, men han vill att stranden ska bli ett levande bostadsområde för alla.

– Det är väl en utmaning om något, säger han.

Utformningen av husen är också viktiga för att skapa bra och levande bostadsområden, menar han.

Han vill gärna se hus som inte bara har bostäder på bottenvåningen.

– Jag vill att det händer grejer i gavlarna.

Stockholmsområdena Hammarby sjöstad och Sickla är lyckade exempel, tycker han. I Östersund har man hittills inte lyckats lika bra.

Fakta Storsjö strand:

Första etappen ger möjlighet till mellan 70 och 200 bostäder, beroende på om det också blir ett hotell i området.

Bostäderna ska ligga på tomten där Beijer byggvaruhus låg. Husen ska ha tre eller fyra våningar med en blandning av hyreslägenheter och bostadsrätter.

Området blir en fortsättning på kvarteren ovanför järnvägen där Brunnsgränd och Tullgatan förlängs som öppna stråk med fri utsikt mot sjön.

En gångbro ska binda ihop området med Centralstationen.

Längre söderut finns mark avsatt för ett hotell och en park.

I förlängningen av Nedre Vattugatan blir det en bilbro över järnvägen ner mot strandområdet.

I nästa etapp, på några års sikt, planeras fler bostäder söderut mot Minnesgärde, en rondell i korsningen Gränsgatan-Ringvägen och fler busshållplatser på centralstationen.

Länk till illustration stranden:

http://ostersund.se/download/18.33ccf6b81256ff35ba280004398/parallellauppdrag_Sweco.pdf