Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan tvingas lägga ned

Nya Närvården kan tvingas att stänga i Hoting, Strömsund och Hammerdal om landstinget ändrar reglerna för hälsovalet.

Den bedömningen gör Hans Boberg, läkare och vd hos Nya Närvården.

– Det är så tråkigt så det är inte sant, man gör väldigt många patienter ledsna genom att göra så här, säger han.

En politiskt styrd grupp inom Jämtlands läns landsting jobbar med en översyn av reglerna i hälsovalet, vilket är ett valfrihetssystem i primärvården som öppnar för privata aktörer. Här finns en rad faktorer som avgör storleken på ersättningen till vårdgivarna. Hans Boberg anser att man grovt kan säga att de föreslagna förändringarna innebär att resurser flyttas från glesbygd till Östersund.

– Trots att glesbygden har en högre sjuklighet. Det finns en vårdgivare som drabbas av det här och det är Nya Närvården. Vi befarar det värsta om alla förslag går igenom.

Han anser att de föreslagna reglerna skulle drabba Nya Närvården i form av sämre flexibilitet och lägre ersättning från landstinget. Ekvationen går inte ihop och det här skulle sannolikt betyda att Nya Närvården även lägger ner planerna på att etablera en hälsocentral i Östersund.

– Det är en ogästvänlig marknad att vara vårdentreprenör i Jämtlands län. Det finns inget hälsoval här, säger Hans Boberg.

Han har fått information om att ett av förslagen beträffande listningsreglerna innebär att Nya Närvården riskerar att tappa intäkter som är helt avgörande för verksamheten.

– Man har diskuterat att listningen ska grundas på mantalsskrivningsort och det skulle innebära 1,7 miljoner kronor mindre för oss. Så länge det finns en risk att det här förslaget går igenom så kvarstår problemet för oss.

Sedan 2010 har Nya Närvården startat hälsocentral i Hoting och filialer i Strömsund och Hammerdal. Företaget har i dag 5 350 patienter, vilket är ungefär hälften av invånarna i Strömsunds kommun. Hans Boberg betonar att dessa tre mottagningar samverkar och att arbetssättet präglas av flexibilitet.

Han hänvisar också till en nationell undersökning av patienternas nöjdhet som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort och som visar att Nya Närvården hamnade mycket högt på rankinglistan.

– Patienterna är oerhört nöjda med vår verksamhet och nu äventyras det.