Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan välja annan hemtjänst

De Östersundsbor som har hemtjänst från privata Förenade Care AB kan nu välja en annan hemtjänstleverantör, om de vill. Förenade Care har bestämt sig för att styra om till den nya lagen LOV.

Sedan första januari i år kan medborgarna i Östersunds kommun välja vem som ska utföra deras hemtjänst och hemsjukvård. Det beror på den frivilliga lagen LOV – lagen om valfrihetssystem – som kommunen valt att införa.

Men sedan tidigare har privata Attendo och Förenade Care haft upphandlingskontrakt om att leverera hemtjänst i vissa kommundelar, kontrakt som gäller till sista september 2014.

Nu har Förenade Care – som har hemtjänst bland annat på Stadsdel Norr i Östersund – bestämt sig för att styra om till LOV, och därför har det gjorts ändringar i avtalen med Östersunds kommun.

Det gör att de brukare som omfattas av avtalen med Förenade Care har möjlighet att byta utförare från och med 1 januari 2014. För dem som inte gör ett aktivt val kommer Förenade Care vara ickevalsalternativ inom sina kontraktsområden.

För dem som i stället väljer att byta till Förenade Care kommer de nya LOV-reglerna gällande ersättning att gälla.

LSS-bostäder kommer kommunens sjuksköterskor i den nya hälsofrämjande enheten att ha ansvar för. Kommunen tar också över ansvaret för nattinsatser från och med 9 mars 2014, då Förenade Cares nuvarande nattavtal med Attendo upphör.

I övrigt gäller de tidigare avtalen mellan kommunen och Förenade Care.