Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan vi också skapa plats för dansande gamla kvinnor?

Någon mer än jag som såg (och kanske grät till) dokumentären "Arne och damerna", som sändes i SVT i veckan?

Annons

Det är en fantastisk berättelse om en grupp kvinnor mellan 70 och 87 år, där flertalet aldrig stått på scen tidigare, som deltar i en dansföreställning i norska Orkdal.

Initiativtagare är Arne Fagerholt, koreograf och tidigare balettstjärna, som återvänt till sin hembygd för att arbeta som kulturchef där.

Han brinner för att kvinnornas dansföreställning, kallad Patina, ska bli verklighet.

Det blir den – och gör succé.

I föreställningen dansar dessa damer fram livet, så som det sett för många generationer kvinnor. De dansar i koftor och pärlhalsband, i blanka klänningar och bleka nattlinnen, och tillsammans skapar de en hyllning till sig själva, till mödrar, mormödrar och farmödrar, genom denna föreställning.

(Dokumentären "Arne och damerna" finns kvar en månad på SVT Play för den som missade den när den sändes.)

Även om berättelsen om kvinnorna i Orkdal kanske är extraordinär, finns det så många, både damer och herrar, som skulle kunna skapa något liknande, i Jämtlands län.

För det finns människor som dansar sina liv här också, men bakom fördragna gardiner.

Det finns människor som fyller både byrålådor och hårddiskar med egna sånger eller dikter, men som inte har någonstans att framföra dem, och det finns människor som skriver ner särskilt lyckade skämt och sparar dem i plånboken, men aldrig kommer i närheten av en standup-scen eftersom de ses som för gamla eller för sansade.

Det är synd att vår kultur inte är så kärleksfull mot vuxna amatörer – eller ska vi kalla dem kreatörer?

De som vill skapa och gör det, men inte till yrket utan snarare i skymundan, eftersom det inte finns plats för dem i rampljuset eller utställningslokalen.

Därför blev jag glad när jag läste en intervju med hemslöjdskonsulenten Ingela Fredell i Länstidningen, där hon vill slänga in ett nytt vedträ i kulturhusdebatten och prata om den skapande kulturen.

Hon säger i intervjun att hon vill kämpa för verkstäder för "färgeri, textiltryckeri, slöjd, teater, broderi, film, vävning och mycket mer".

Det vore väl fantastiskt om vi kunde satsa på det – vi som i Regionförbundet, för det är väl vi som bor och betalar skatt i länet som egentligen ÄR Regionförbundet (?) – om vi kunde öppna kulturverkstäder där det kanske till och med finns plats för dansande gamla kvinnor, som i Orkdal?

Arne Fargerholt och damerna drog för övrigt för fulla hus, först i Trondheim och sedan i Oslo, innan de åkte på turné i USA och dansande fram sina norska landsortsliv där, och bidrog till att skriva mänsklighetens historia med sin fina förmoderskoreografi.