Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi offra semesterresan för miljöns skull

/

Det är allt med motor som ställer till det. Men mest handlar det om den verkliga klimatboven - flyget.

Annons

De flesta av oss vet vid det här laget att flyg är bara att glömma. 2 procent av jordens befolkning väljer flyg och resten gör det inte. Vad händer med klimatet om alla andra 98 procent plötsligt får för sig att semestra på
andra sidan jordklotet eller åka på långa weekend-resor för att julshoppa i London och New York?
Alltså fick det bli tåg till Frankrike i somras.

En biljett tur och retur för fyra personer, hur svårt kunde det vara? Jätte. Jag satt i telefon med en dam från
SJ:s kundtjänst i en timme innan vi båda gav upp. Jag tror det var hon som föreslog Ryan Air.
Att vi skulle ha stannat hemma och paddlat runt Storsjön fanns inte i sinnevärlden. Så nu får jag cykla till jobbet ett helt år och inte titta åt en biff för att klimatkompensera. Mest grämer det mig ändå att jag åtminstone kunde ha flugit med ett bolag hela vägen. Den där mellanlandningen för prisets skull gör bara att det dröjer ännu längre innan jag kan börja ta bilen till jobbet.

Det handlar alltså om Fritiden. Klimatbantarna i ÖP:s Klimatpanel får nu sitt andra uppdrag och det blir något att bita i. Hushållens påverkan på klimatet via utsläpp av växthusgaser beror till en femtedel på Fritiden.
Och den är ju privat och personlig på ett annat sätt än den mat vi äter, eller hur? Okej att jag gärna äter mindre kött för klimatets skull, men rör inte min chartervecka ungefär.

Gillar du att läsa en bok eller att plocka hinken full med lingon? Då är det lugnt. Det är knappast sådana
hobbies som gör att våra fritidsvanor står för en femtedel av vår påverkan på klimatet.
I stället är det allt med motor i som ställer till det. Och mest handlar det om den verkliga klimatboven på Fritiden. Flyget.
Mest handlar det alltså om utlandsresor. Semestrar som går allt längre bort i världen och som ökar så kraftigt i antal att installation av fjärrvärme och andra förändringar i samhället inte får någon effekt.
Mellan hösten 2005 och hösten 2006 gjordes 13,5 miljoner resor utomlands från Sverige. Tre av fem svenskar hade varit utomlands det året.
För närapå alla var det flyg som tog dem dit.

Mer läsning

Annons