Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan vinna mål mot Skatteverket

Jämtland Basket har vunnit en seger i kampen mot Skatteverket. Om det inte blir något överklagande kan klubben räkna in upp till 300 000 kronor.
– En framgång, men vi måste ha is i magen, säger Peter Johansson.

Jämtland Basket har sedan 2008 drivit ett mål som gäller arbetsgivaravgifter till domare i Basketligan under åren 2008 till 2012. Klubben menar att de utbetalade ersättningarna är för höga.

Dåvarande styrelsen, med Sören Westin i spetsen, har hela tiden hävdat att domarnas resor i tjänsten inte ska medräknas i underlaget för arbetsgivaravgifter.

Jämtland Basket menar att resorna inte är arbetsresor utan tjänsteresor (och hänvisar till 12:e kapitlet/8:e paragrafen i inkomstskattelagen) och därmed avgiftsfria om de under året inte uppgår till ett halvt basbelopp.

Skatteverket har tidigare nekat till denna beskrivning, men Förvaltningsrätten ger nu Jämtland Basket rätt i dess överklagan. Rätten skriver följande i sitt utlåtande:

"Förvaltningsrätten bifaller överklagandet och sätter ned KFUM Jämtland BBK:s underlag för arbetsgivaravgifter avseende ovan angivna redovisningsperioder i enligt med vad som anges i skälen för avgörandet".

Hur stor seger är det här för Jämtland Basket?

– Det är ingen slutlig dom än eftersom Skatteverket har möjlighet att överklaga inom två månader. Därför måste vi ha is i magen, men vi är positiva eftersom det just nu är en framgång, säger klubbdirektör Peter Johansson och tillägger:

– Vår styrelse jobbar hårt och är noga med att inte betala för mycket skatt.

Jämtland Basket har bokfört en del av den eventuella summa som en möjlig intäkt i sin resultat- och balansräkning, vilket gör att det kan bli en resultatförbättring.

– Vi har även gjort anspråk på ett och ett halvt till två år till som vi i så fall kan räkna in. Totalt kan det, med ränta bli mellan 260 och 300 000 kronor.

Kan er eventuella seger i detta mål bli prejudicerande?

– Ja, det är sannolikt och troligt, speciellt för ligaklubbar utanför storstäderna där domarna måste resa en bit för att komma till hallarna.