Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd östersundare tar plats

Sveaskogs förre vd, Gunnar Olofsson, Östersund, valdes in som ny ledamot i Skidskytteförbundets styrelse.
– Jag tror att jag kan bidra med att utveckla ledarskapet, menar Olofsson.

Den Litsfödde 59-åringen är en av tre nya personer i den styrelse som valdes vid årsmötet i Sollefteå. De övriga är Anna-Lena Carlsson, Sysslebäck och Sofia Salmonsson, Sollefteå. Båda representerar klubbar och distrikt.

De ersätter Pär Wikström, Mora, Mikael Jansson, Transtrand och Stefan Söderblom, Årsunda.

Gunnar Olofsson ses som ett framtida ordförandeämne, med en stark mix av mångårig idrottskunskap och erfarenhet från företagsvärlden.

– Gunnar står för en koppling med betoning på svenskt näringsliv, då han varit vd för Sveaskog och Inlandsinnovation. Det är ingen hemlighet att vi i honom ser en möjlig ny ordförande på sikt, säger Jan Forsgren i valberedningen.

Olofsson själv kommenterar:

– Jag har varit chef för stora företag och den erfarenheten från näringslivet tror jag är bra att ha med sig. Vi är flera nya i styrelsen som komer in med ny inspiration och energi. Jag hoppas att det ska avspegla sig, säger Gunnar som tycker att det är "hedrande att få vara med och utvecklas svenskt skidskytte".

Trots att Sverige de senaste åren tappat både stjärnor och i resultat i världscupen, ser Gunnar Olofsson skidskytte som en av de mest populära sporterna i landet.

– Skidskytte är absolut i ropet fortfarande. Det såg vi prov på i Sollefteå (SM, JSM och USM i rullskidskytte). Just kombinationen med skidåkning och ett moment till gör det intressant för ungdomar.

Olle Dahlin kvarstår som ordförande. Han går in på sitt fjärde år som bas och är parallellt också aktuell för en plats i den internationella styrelsne, IBU. Om Dahlin blir invald vid kongressen i september, kommer det svenska förbundet sannolikt att byta ordförande nästa sommar.

Den troliga efterträdaren är då Gunnar Olofsson.

Olle Dahlin redogjorde under årsmötet för den gångna säsongen och pekade på att förbundet lyckats med målet att dubblera antalet aktiva på fyra år. Från 500 till 1 000 aktiva.

Ett skäl till det är också att antalet föreningar ökat. Numera finns det 62 föreningar som driver skidskytte.

Det behövs ändå en elit för att lyfta skidskyttet. Där finns det orosmoln eftersom man nästan varje år tappar stjärnor. I år är det Björn Ferry och Carl Johan Bergman som lagt av.

– En stor besvikelse var att vi för första gången i OS inte hade någon representation på damsidan.

En annan skuffelse var VC-premiären i Östersund, med mildväder och blåst och två inställda tävlingar. Det påverkade förbundets ekonomi avsevärt.

– En försäkring lindrade skadan något, men vi måste få mer publik till VC-tävlingarna i Östersund, menar Dahlin.

Ekonomin kunde vara bättre. Förbundet har misslyckats med att öka det egna kapitalet enligt budget. Största avvikelserna finns på världscupen och sponsorer.

Kanske kan ett nytt VM i Östersund avhjälpa bristen. Kampanjen inför 2019 pågår för fullt och i september kommer ett beslut vid IBU-kongressen i Salzburg.

Konkurrenter är italienska Anterselva, Nove Mesto, Tjeckien och ryska Khanty-Mansyisk.

Fotnot: VC-premiären i Östersund avgörs 30 november-7 december.