Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd restaurangprofil söker nya idéer

Ronny Månsson är för Strömsund ett bekant ansikte. Som hotell- och restaurangägare har han mött många kommuninvånare. Numera återfinns han tillfälligt på Storgatan 38 i väntan på ett nytt projekt.

Vi träffas utanför restaurangen i Gäddede och matgästerna hälsar glatt med "hej Ronny". Här jobbar han numera deltid sedan han lämnade sin senaste rörelse, ett café i Strömsund.

– Tanken var att driva ett klassiskt café med räkor men det blev en kort period. Av familjeskäl flyttade vi tillbaka till Gäddede där vi har ett hus, säger Ronny Månsson.

Men innan caféet i Strömsund har mångsysslaren Ronny Månsson gjort andra avtryck både i länet och utomlands. Vi tar det från början.

– Jag är från Ångermanland och flyttade hit 1997. Vi hade då bott utomlands i 13 år först i Holland tre år och sedan på Mallorca. På Mallorca var jag socialarbetare och hade en tjänst som Svenska kyrkan i utlandet och UD stod bakom. Jag hjälpte utlandssvenskar.

Familjen Månsson ville så småningom tillbaka hem till Sverige igen och valet föll på Jormvattnet, vid Stora Blåsjön.

– Vi kände att vi stod och trampade och ville göra något annat. Varje år hade vi fjällvandrat och semestrat tre veckor vid Stora Blåsjön. Så vi hyrde ett hus och flyttade dit. Vi tänkte att jobb finns det alltid om man vill jobba, säger Ronny Månsson.

Väl på plats dröjde det inte länge förrän Ronny Månsson tog över det konkursade turisthotellet.

– Vi fick en förfrågan att köra julbordet och sedan blev det att vi arrenderade hotellet. Vi hade detta i två år men strul i arrendeförfarandet gjorde att vi lämnade hotellet efter två år.

Ronny Månsson hade fått smak för restaurangrörelser och tog därefter över driften av serveringen på ICA i Gäddede, han la till Åsgården i Hammerdal som ägdes av Camfore, Pelle Stjernströms bolag.

– Det gick jättebra och restaurangen på ICA som var liten var alltid fullsatt på luncherna. Med Åsgården i Hammerdal blev det nog så här i efterhand för mycket arbete för oss. Min fru drabbades av sjukdom och då valde vi på att släppa allt tills hon blev frisk, säger Ronny Månsson.

2005 köpte familjen Hotell Gäddede, en verksamhet som de såg en potential i.

– Vi hade fem fantastiska år på hotellet med en konstant uppgång. Vi ökade omsättningen från 1,7 miljoner kronor till 3,6 miljoner och 1700 gästnätter per år. Den största svårigheten vi hade var att få tag i rätt personal till verksamheten.

För ett par år sedan sålde familjen hotellet och nu har det varit en mellanperiod för hotell- och restaurangentreprenören Ronny Månsson.

– Jag hoppas att det ska dyka upp något, en större lokal. Jag skulle vilja förverkliga en restaurangidé med lokal mat. Vi har ju fantastisk fisk och renkött här, avslutar Ronny Månsson.