Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känn en doft av sommaren

Vår näsa kan urskilja minst 1 000 miljarder olika lukter och det står klart att ett liv utan lukter skulle bli fattigt. Luktsinnet hjälper oss i många situationer och gör att vi både får njuta av dofter och lida av vissa lukter.

Sedan finns det ju de som har ett extra välutvecklat luktsinne – på ont och på gott. En av dem är champagnekännaren Richard Juhlin som har blivit framgångsrik på bubbel i stora delar av världen tack vare sin unika förmåga. Men det är inte bara glamorösa dofter som hans näsa får ta del av. Jag läste i en intervju hur han inte ens kan sitta vid ett bord torkat med disktrasa och hur han lider på flygningar då han tvingas sitta bredvid personer som missköter hygienen. Han kan även känna var i menstruationscykeln en kvinna befinner sig bara genom att dofta på hennes hals. Speciell förmåga!

Jag är inte i närheten av vin- och champagnekännarnas förmågor men som vanlig människa är jag väldigt luktkänslig. Jag kan inte bära parfym och jag tål inte blommiga starka lukter. Att hamna bredvid en parfymstinkande person är rena tortyren för mig. Matos står inte heller högt upp på listan över favoritdofter. Och är det någon som behöver få veta om de har mögel hemma är det bara att ringa mig. Jag är nog säkrare än en spårhund.

Till och med i jakten på en partner gäller det att ha luktsinnet med sig och inte vara förkyld. För då kan det gå snett. Ju mer olika lukt desto mer dras du till den mannen/kvinnan. Och det finns inget starkare än doftminnen. Plötsligt förflyttas du tillbaka till en plats eller i tiden och minns saker väldigt bra. Jag älskar doften av en bastu som precis slagits på. Det påminner mig om mitt barndomshem där bastun användes flitigt och doften gör mig trygg och glad. Jag älskar också doften av vårvinter. När snön börjar värmas upp sådär i mars/april. Den betyder fjäll och skidor för mig.

Jag får däremot negativa associationer när jag känner lukten av prickig korv i plastförpackning. Det påminner mig om en lärare som luktade allt annat än fräscht ur sin mun. Vi elever utvecklade en förmåga att diskret hålla för näsan med ena handen och skriva matte­talen med den andra. I det klassrummet hade Richard Juhlin inte överlevt. Jag lovar.

Svenskan och andra västerländska språk har väldigt få specifika ord för lukter. Istället används termer som är mer allmänt beskrivande. Du känner väl igen Systembolagets katalog över dofter; diskret, elegant, druvig och så vidare. Tidningen Språk, min favorittidning, hade ett intressant reportage om det här där de besökt ett samlarfolk på Malaysia, Jahaierna. De har minst tolv abstrakta vardagliga termer för lukter. Abstrakta betyder att de inte har någon känslomässig anknytning till luktkällan. När vi västerlänningar pratar om lukt eller doft så uttrycker vi en känsla, exempelvis att något luktar förfärligt eller doftar ljuvligt.

Nä, nu ska jag packa lite inför kommande semester som börjar med en resa till midnattssolen. Undrar hur jag ska beskriva doften av strålande sol mitt i en kall sommarnatt? För den är speciell.

Det här är en krönika från 100 procent Östersund

Andra krönikor av Malin Andersson Junkka:

Kanske går det att få förståelse för det inre monstret