Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner du dig trygg med din framtida pension?

Har du fått ditt orange kuvertet? Känner du dig trygg med din framtida pension? I så fall tillhör du den lyckliga minoriteten av svenskarna.

Men nära en tredjedel under 65 år trodde, när PRO frågade, att ekonomin som pensionär kommer att bli dålig. Allra flest kvinnor oroar sig. Och ofta är det befogat.

Myten om den välbärgade 40-talisten stämmer inte särskilt väl. De allra flesta får gå ner i standard rejält när de går i pension. Och tyvärr släpar pensionerna efter. Mellan åren 1992 och 2006 ökade lönerna i genomsnitt med 40 procent realt (efter inflation). En person med inkomstgrundad pension fick en realökning med 0,1 procent.

Men kostnaderna är lika höga. Och skatten är väsentligt högre. En vanlig pensionär betalar i dag drygt 700 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst. Det beror på jobbskatteavdraget. 14 000 kronor i pension är crika 700–800 kronor mindre i plånboken än 14 000 kronor i lön!

Syftet med jobbskatteavdraget sägs vara att fler ska få arbete. Gläd dig åt detta när du läser ditt orangea kuvert. Hur logiken hänger ihop är dock inte så lätt att förstå.

Man talar om arbetslinjen. Arbetat är just det som många pensionärer har gjort, sedan tidiga tonåren, i tunga jobb och med långa arbetsdagar och korta semestrar.

PRO har protesterat mot skatteorättvisan från första dagen då förslaget om förvärvsavdrag presenterades. Vi kommer att fortsätta att protestera tills det blir en ändring.

PRO:s medlemmar har samlat in cirka 160 000 namn, som överlämnades till statsminister Reinfeldt. Hans svar var ”att pensionärer som jobbar också får ett avdrag”. Och att: ”vi ska inte, tycker jag, ha attityden att vid nån särskild ålderspassage så ska man inte jobba längre, utan alla ska känna drivkraften att få jobb till och med i ännu högre utsträckning när man är äldre.”

Du behöver alltså inte oroa dig för din ekonomi som pensionär. ”Se till att skaffa ett jobb bara och gå inte och släpa benen efter rollatorn” verkar vara budskapet.

Men var finns alla jobben till pensionärerna? Hur många jobb finns det till en 80-åring, om än så vital? När Världsbanken undersökte skatten i 53 länder, så var Sverige faktiskt det enda landet där pensionärer beskattades högre än yrkesverksamma. Gör din röst hörd du också! Detta är inte en fråga bara för pensionärer, utan för alla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel