Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske går det att få förståelse för det inre monstret?

Har du lingonveckan eller? Vem av oss tjejer har inte fått höra det från irriterande killar ändå sedan åren på högstadiet? Det var ett enkelt sätt att reta gallfeber eller få tyst på tuffa tonårstjejer som hade åsikter eller visade humör på skolan.

Med åldern har frågan justerats något till; Har du PMS eller ska du ha mens snart? Och vem har inte hört någon muttra PMS-häxa.

PMS, eller premenstruellt syndrom, är något som de flesta kvinnor känner av men i olika doser. För en del handlar det kanske bara om illamående medan andra blir mer eller mindre personlighetsförändrade och mår pyton både psykiskt och fysiskt. PMS liknar en mild depression kan man läsa på Wikipedia. Japp, det kan jag skriva under på. Förutom att jag blir ganska deppig några dagar innan det är dags dras jag med huvudvärken från helvetet och jag måste ju erkänna att jag blir lite lätt vresig mot min omgivning.

Och det knäppa är att jag, och säkert många med mig, varje månad glömmer vad det handlar om. Plötsligt känns mitt hår livlöst, jag är galet uppe i varv och irriterad. Jag funderar på vad det handlar om och så kommer dunderhuvudvärken som ett brev på posten. Aha! Det är PMS. Den kommer ju alltid så olämpligt också. På en semesterresa eller på ett arbetsmöte där familj, kollegor och chefer riskerar att få höra sanningar.

Det är ju ingen som direkt tar på allvar kvinnornas problem med PMS eller diskuterar lösningar och mediciner för att få bukt med dem. Det är bara något som vi kvinnor förväntas leva med. Skulle männen haft PMS hade det funnits botemedel för länge sedan.

Därför blev jag så glad när jag såg ståuppkomikern, programledaren och mycket annat, Karin Adelsköld, i ett inslag på Fråga doktorn på SVT. Hon satt där tillsammans med fästmannen Anders Wennerberg och berättade om hur hon lider av den svåraste formen PMS som nästan förstör 2–3 veckor i månaden för henne. Nu har hon fått en viss ordning på det med hjälp av medicin, motion och stressförbud. Anders berättade hur det är att uppleva och bli utsatt för PMS från andra sidan. Så bra!

Responsen som Karin Adelsköld och Anders Wennerberg har fått är tydligen enorm. Så många kvinnor som känner igen sig och så många män som får uppleva PMS från sidan av har hört av sig till paret.

Karin och Anders har en blogg som heter Livet med PMS. Där berättar de om hur det är att leva med PMS och även andra kan få sin historia publicerad där. Gå in och läs!

Det är bra beskrivningar, ofta med en stor portion humor. Kanske blir du lättad och känner igen dig men framför allt kanske dina nära och kära förstår dig och ditt beteende bättre nästa gång det är dags!

Malin Andersson Junkka bor i Östersund och jobbar med en hemsida om Sveriges fem nationella minoriteter.

Det här är en krönika från 100 procent Östersund.