Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske sista vändan för Harry Hole

Jo Nesbö

Gengångare

Piratförlaget

Bra som vanligt

Harry Hole återvänder till Oslo. I tre år har han varit borta, bosatt i Hongkong.

Han återvänder för att undersöka ett knarkmord som redan är i praktiken färdigutrett. Harry Hole vägrar tro att polisen har gripit rätt man, eller snarare rätt yngling. Den gripne är Oleg, son till Harrys stora kärlek Rakel.

Jo Nesbö kommer nu med den nionde och avslutande (?) romanen om Harry Hole, en norsk ensamvarg i rättvisans tjänst. Jo Nesbö har i en intervju sagt att han inte tänker släppa sin figur Harry Hole till filmvärlden förrän han själv är klar med honom, det för att inte få sin egen bild av Hole förstörd av filmversionen.

Eftersom Martin Scorsese ska regissera ”Snömannen” efter Jo Nesbøs bästsäljare där Harry Hole jagar en seriemördare så betyder det väl att Gengångare är sista romanen. Det finns minst sagt en hel del i romanen Gengångare som också talar för att det är sista besöket i Oslo för Harry Hole.

Oslo har svämmats över av narkotika och de olika ligorna har legat i krig med varandra. På senare tid har mängden heroin minskat kraftigt och istället har den syntetiska drogen fiolin dykt upp. En drog som ger färre dödsfall men är desto mer berondeframkallande. Den liga som har fiolin har också drogmarknaden.

Alla bevis pekar entydigt mot Oleg, men han nekar och Harry Hole går på fullskalig jakt efter den verklige mördaren. När Harry Hole går på fullskalig jakt innebär det att både den undre världen och polishuset skakas om rejält.

En som vanligt bra Harry Hole-roman. Det finns som sagt anledning att tro att detta var sista framträdandet, men å andra sidan finns det lösa trådar att dra vidare i.