Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känslan av att vara jagad, och komma till freds

Graffitikeramik i punktappning, realism och drömmar bland ruinerna och så den eviga fråga om hur vi ska ha det eller inte. Konstkrönikan vandrar in i hösten…

"Inspirerad av graffittins färg och punkens oräddhet" – Drejeriet

På Drejeriet i Östersund var det vernissage i lördags för synnerligen färgstark keramik. Pia Anliot är från Gävle och bor i Hedemora. Pia har uppenbarligen ett bagage lastat med inspiration från olika kulturer, i hennes uttryck samplas både punkens oräddhet, graffitins färg och former och new age-kulturens blandning av mysticism och primitiva kulturer.

Hur ser då allt det här ut på en utställning med keramik? Jo, det ser ut precis så. Orädda färger och former och ett flow som lyfter upp en väldigt traditionell klassisk keramik till en mer levande samtid. Det motto hon har på sin hemsida och till utställningens övervakande överprästinna är No fame-No shame-No nothing.

Figurinerna är explosiva och är inte döpta till Molotow-figuriner för inte. Och skålar och urnor är utsmyckade som om de slitits ut från kreativa graffitiväggar med rinnande lysande färger, budskap i ord. I enskilda detaljer kan det givetvis bli väl mycket av det goda. Men sammansatt som på denna utställning blir det väldigt lyckat

Utställningen Molotow Figurines & The High Priestess är en synnerligen uppfriskande start på Drejeriets höstutställningar.

Känslan av att vara jagad, och komma till freds" – Lars Bolin Gallery

Per Sångberg ställer ut hos Lars Bolin Gallery för fjärde gången. Senast var det för drygt tre år sedan. Den utställning som hade vernissage i lördags är döpt till You´re innocent when you dream. För den som liksom jag följt alla de tidigare utställningarna, och tyckt mycket om dem, är det här både ett återseende och något helt nytt. Mycket av det tematiska i målningarna finns kvar, här finns vargen, ständigt närvarande men också jagad, här finns fåglar och fjärilar, här finns den utmanande naturen, den som utsätter människan för prövningar.

Men den här gången ger utställningen som helhet ett mer sammanhållet harmoniskt uttryck. Vilket är lite märkligt eftersom färgerna blivit dovare, utsattheten ännu större, inslag av helikoptrar och stridsflygplan smyger sig på och dessutom har arkitekturen på ett påtagligt sätt nästlat sig in i flera av målningarna.

Likt en de Chirico placerar han delar av forntida byggnadsverk i en ödslighet. Men till skillnad från de Chirico låter han ändå delar av liv närvara. När jag pratar med Per nämner han hur nästan överväxta antika ruiner i Indien och Sydamerika kan erövras av de bostadslösa, de söker sig dit, får skydd och de gamla byggnadsverken får en ny funktion. Människorna i målningarna blir ofta till en slags skulpturer eller ikoner. De är underordnade vargen, räven och de flygande fåglarna och fjärilarna. Och människornas räddning kan vara den där helikoptern eller barndomens byggsatser av stridsflygplan som plötsligt kan dyka upp för att befria eller skydda.

De stora målningar som visas är laddade med känslor och intryck. Det sparsmakade uttrycket skapar dramatiken och öppnar upp för de egna tolkningarna.

Verkens titlar är på engelska och handlar mycket om drömmar, vårt behov av att komma till freds med våra öden och att även flykten bort kräver en nödutgång eller en räddningsplan.

Jag är återigen djupt imponerad över hur Per Sångberg förmår skapa verk som berör på djupet. Jag tänker på hur mycket jag en gång älskade Giorgio De Chiricos metafysiska måleri och hans användande av symboler. Per Sångbergs uttryck är ett helt annat, mycket varmare, och hans användande av dessa symboler är inte objektivt utan precis tvärtom. För vi behöver sannerligen oskyldiga drömmar för att överleva i vår tid.

You´re innocent when you dream finns kvar till den 12 september.

"Jämtland har just nu en fullständigt unik möjlighet att få ett Nationalmuseum Norr."

Återigen har debatten dragit igång.Ska vi låta folk dö för att det ska satsas på kultur, Vi kan inte satsa på konst när folk inte får den vård de behöver och så rullar det på. Allt det där är så obegripligt. Vi har i demokratisk ordning beslutat vad skattepengar ska användas till. Sedan har vi politiker och tjänstemän som inte har förmått använda pengarna så effektivt som möjligt till det de ska användas till. Gigantiska överbyggnader av byråkrati och regelkrångel sätter hinder i vägen och ett ständigt skattesänkande minskar pengarna som behövs. Många kräver skattesäkningar å ena sidan och klagar å andra sidan på att skolor läggs ner och vården försämras.

Östersund och Jämtland har just nu en fullständigt unik möjlighet att få ett Nationalmuseum Norr. Det kan bli något som i något sekel framåt kan betyda hur mycket som helst som en klart lysande fyr för hela kulturlivet i vår del av landet. Att schabbla bort det precis som hela Färgfabriken Norr-projektet schabblades bort vore för sorgligt. Det är precis nu man kan få den hjälpfinansiering som EU genom olika projekt kan bidra med. Det är precis nu som Jamtli och Nationalmuseum är beredda att satsa på projektet. Det är inte sen, inte om tio år, inte när vi får OS, inte om eller så ...

Heder åt er som orkar se bortom dagens skattesänkare och ständiga försämringar av våra livsnödvändigheter. Jag säger i stället att om vi inte har råd med att satsa på ett Nationalmuseum Norr nu så kommer vi aldrig någonsin ha det. Det får inte bli den långbänk som Kulturhuset verkar ha fastnat i.

"ÖFK: Ge Gidlund chansen till att skriva en ny låt"

Jag älskar att ÖFK fortsätter att föra in kultur i idrotten. Nu kommer härnäst match mot författarlandslaget. Jag önskar att fler inom kulturen också vågade föra in mer idrott.

Men ÖFK borde ta ett steg till och uppdatera sin låt. Jag tänker på Stiko Per Larssons fantastiska sång Bröder till Leksands hockeylag och i veckan kom ÖFK:s seriekonkurrenter Degerfors IF med Eddie Lövholm Erikssons berörande Aldrig ensam med oss. Dagens fotbollsånger ska kännas på djupet och inte bara vara ytliga handklappstrudelutter. Det sägs att Björn Gidlund har ett förslag till en ny ÖFK-låt – ge honom chansen …