Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känslan viktig när Båth väljer hästar

Mycket handlar om känsla. Men grunden är hästens kropp. Det är inifrån kroppen travaren får sin kraft. Är inte kroppen rätt formad blir det inte mycket av. Så resonerar Svante Båth.

Storloppskungen Svante Båth från Sundsvall och Bergsåker tål att lyssnas på. Han är en av Sveriges främsta travtränare i dag. Just nu den mest framgångsrike, där utfallet i augusti och september blev smått osannolikt bra. Han var etta, trea och femma i Derbyt med i tur och ordning Poochai, Västerbo Fantast och Maverick Man. Bara det gav 2,66 miljoner kronor i ett och samma lopp.

Lägg till Quid Pro Quo som var tvåa i Åby Stora Pris efter skiljeheat och som sen vann Sundsvall Open Trot och Båth hade fått fram ännu en stjärna i högsta klassen.

Ingressen handlar förstås om hur Svante Båth tänker och agerar när han åker land och rike runt för att leta blivande stjärnor bland unga föl.

För det är redan innan hästarna hunnit fylla ett år som Båth försöker vaska fram guldkornen.

Om det här och mycket annat fick en publik om nästan 100 personer lyssna till när Bergsåkerstränaren på torsdagskvällen gästade Östersund och Spiltas Krog.

Timmarna med Svante Båth, som utfrågades av Börje Andersson, var högintressanta. Här guidades vi runt från Svantes uppväxt 200 meter från Bergsåker fram till dags dato. En framgångssaga av sällan skådat slag.

– Jag tittar alltid extra noga på hur hästens kropp ser ut när jag besiktigar unghästarna, berättade han. Faller inte kroppen mig i smaken kan det lika gärna kvitta om benen är de allra bästa. Det är ändå inifrån som kraften kommer

Svante Båth har blivit en av landets mest framgångsrika unghästtränare. Årgångsloppen är många som han triumferat i. Inte som kusk, den talangen insåg han tidigt att andra hade mer av. Men blicken för hästarna fanns där tidigt och konsten att träna.

– Hästar med lång rygg är inget jag gillar. De kan bli bra, men det tar tid och den har jag inte om jag vill tävla med hästarna i tidig ålder, sa han vidare.