Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kansliet granskar vårdgivarna i länet

Politikerna i landstingsfullmäktige beslutar om reglerna som gäller för vårdgivare i hälsovalet. Men vad händer om landstingets egna hälsocentraler inte klarar kraven?

Granskningen av vårdgivarna som driver hälsocentraler och filialer görs av hälsovalskansliet, som också är en del av landstingets organisation.

– Vår roll är att behandla utförarna lika, oavsett om det är en privat eller en landstingsdriven hälsocentral, säger Lena Weinstock-Svedh, chef för hälsovalskansliet.

• Hur ser ni på till exempel Brunflo hälsocentral, som knappt har några fasta läkare?

– Vi ställer inte krav på att det ska vara fasta läkare, kravet är att man ska ha tillgång till läkare.

Det betyder att det inte heller finns krav som reglerar antalet läkare i förhållande till hur många patienter som är listade vid hälsocentralen.

Däremot finns det preciserade och tydliga regler beträffande ekonomin. Den vårdgivare som ansöker om att få starta vårdenhet måste kunna visa upp en stabil ekonomi med låg risk att hamna på obestånd. I vissa fall krävs bankgaranti.

Primärvården i Jämtlands läns landsting gick med 28 miljoner kronor i underskott förra året och prognosen för 2013 pekar mot minus 15 miljoner kronor.

– När landstinget ansökte om att gå med i hälsovalet så var det en ordnad ekonomi. Det var balans i primärvårdens ekonomi 2009, säger Lena Weinstock-Svedh.

• Hur hade hälsovalskansliet sett på en ansökan från landstinget i dag?

– De skulle ha fått svara på vilka ekonomiska muskler de har för att klara verksamheten. Men landstinget har alltid ett sistahandsansvar för att det bedrivs primärvård i länet. Sedan är det så att det ytterst är landstingsstyrelsen som fattar beslut, säger hon.

Om granskningen visar att en vårdgivare inte uppfyller kraven som landstinget har ställt i förfrågningsunderlaget kräver kansliet rättelse om det handlar om mindre fel. Sedan följer varning, vite och i sista hand uppsägning av avtalet.

Om det skulle bli aktuellt att bryta avtalet med en vårdgivare, vilket hittills inte har skett, så lyfts ärendet uppåt i organisationen. Det skulle i ett sådant fall antagligen bli en fråga för landstingsstyrelsen.