Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapade elvajrar – får villkorlig dom

En man kapade av vajrar vid en kraftledningsstolpe för att få Svenska Kraftnät att "vakna upp".

Annons

Ledningen är en del av stamnätet och stolpen finns mellan Järpströmmen och Nea i Norge.

Mannen, som är i 70-årsåldern, har erkänt brottet som han begick i september i fjol. Han ringde direkt till Svenska Kraftnät för att berätta att han hade kapat 12 av 19 vajrar vid stolpen.

Syftet var att få elbolaget att reagera. Mannen var upprörd över en avtalsfråga i samband med att ledningen drogs.

Själv anser mannen att det inte fanns någon risk för att stolpen skulle haverera ens om han inte hade ringt om den. Svenska Kraftnät ser att det hade kunnat gå illa om det hade blåst eller funnits isbeläggning på stolpen.

Men vädret var bra och någon risk för haveri fanns inte, eftersom hans kontakt med elbolaget ledde till att en provisorisk lagning genomfördes.

Han åtalades för sabotage, men att döma honom för det hade krävt ett syfte att störa verksamheten allvarligt. Det anser Östersunds tingsrätt som inte heller dömer honom för den alternativa rubriceringen grov skadegörelse.

Däremot döms han för skadegörelse och får villkorlig dom.

Normalt sett blir straffet böter men med tanke på vilket föremål mannen skadade ska påföljden ligga på fängelsenivå, enligt rätten. Eftersom han begränsat skadorna genom att ange sig själv slipper han böter i kombination med den villkorliga domen.