Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåre Månson

Advokaten Kåre Månson har avlidit i en ålder av 80 år. Hans närmaste är hustrun Gun-Britt, dottern Mia med maken Eric samt barnbarnet Marcus.

Annons

Kåre växte upp i Östersund, son till biografdirektör Karl-Magnus och hans hustru Lullie. Han tog studenten på latinlinjen 1950 och därefter juridikstudier i Uppsala som ledde fram till en jur. kand. 1959. Tingstjänstgöringen fullgjordes i Östersund och han blev advokat 1966. Han var verksam som advokat ända fram till sin död, de senaste tio åren ägnade han sig främst åt asylärenden.

Efter sin fars död 1966 drev även Kåre tillsammans med sin bror Stig-Arne biograferna Royal och Metropol till 1977. Kåre var även under många år engagerad inom golfen som sekreterare, distriktsombudsman och förbundsdomare.

Vi som haft förmånen att under en lång tid umgås med Kåre Månson lärde känna en man med stor integritet och kristallklart intellekt. Han förmedlade gärna insikt i sina kunskapsområden, dock aldrig pretentiöst eller påträngande, men med omisskännlig entusiasm. Karaktäristiskt för Kåre var perioder med utvalda intressen som han gick in för med kropp och själ i olika skeenden av livet. Från ungdomens studier och samlande av amerikansk skönlitteratur på originalspråket täckande hela 1900-talet, över pianospel och tennis med mera, till det under de senaste 40 åren helt dominerade, intill lidelse gränsande intresset för golf. Grundliga studier här liksom i allt han tog sig an. Hyllmetrar av litteratur i ämnet tillkom. Lägg därtill ett befriande sinne för humor. Han kunde roa och roas i spänstiga dialoger och diskussioner där han exponerade sin kunskap.

En orsak till Kåres stabila utövande av yrke och hobbyer, tror vi i den närmaste kretsen, vara hans lyckosamma möte med den 17-åriga Gun-Britt som blev hans hustru och livskamrat i ett bergfast förbund som varade i över 60 år. Tillsammans fick de dotter Mia och sonen Magnus. Magnus omkom tragiskt i en skidolycka 8 år gammal.

Kåres bortgång efter en tids svår sjukdom lämnar oss i stor saknad. Hans minne blir oförglömligt.