Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin besökte Östersundstiggaren i Bulgarien

/

I höstas öppnade hon sitt hem för en höggravid tiggare, som hon inte kände. Nu har hon hälsat på "sitt" nya barnbarn i Bulgarien.

Annons

Karin Malmsten kan knappt ett ord bulgariska och lider av en allvarlig autoimmun inflammationssjukdom, men det hindrade henne inte från att på egen hand resa ner till en liten by långt ut på den bulgariska landsbygden. Hon gjorde det för att hälsa på hemma hos den unga kvinna, Iliqna Ivanova, som i höstas befann sig i Östersund för att tigga. Kvinnan övernattade i en bil på Storsjöns strand när hon var höggravid.

– Det märktes att Iliqnas föräldrar var tacksamma för att jag tagit hand om deras dotter när hon var i Sverige, säger Karin Malmsten.

I Bulgarien hälsade hon på Iliqna Ivanova i hennes barndomshem, i byn Malorad som ligger cirka 15 mil nordost om huvudstaden Sofia. Karin Malmsten kommunicerade med sina värdar med hjälp av kroppsspråk och översättningsprogram på datorn.

När Karin Malmsten en sen oktoberdag mötte Iliqna Ivanova, och hennes två vänner vid Minnesgärde i Östersund, bjöd hon hem dem till sin tvårummare i Torvalla. Där de fick bo i tre veckor. De sa att de var strandsatta i Östersund, efter att ha blivit lurade på lönen vid bärplockningsarbete på sensommaren.

Karin Malmsten hjälpte dem på flera olika sätt. Hon tog kontakt med barnmorska och sociala myndigheter. Vilket slutade med att Östersunds kommun gav sällskapet bensinpengar för en hemresa till Bulgarien i mitten av december. Bara dagar innan barnet föddes. Pengar som inte räckte ända fram. Karin Malmsten skickade pengar ur egen ficka för att de skulle kunna ta sig hela vägen hem.

– Det är ju för barnets skull jag har slagits för dem. Hon kunde lika gärna ha fött barnet i bilen.

Nu är dottern fyra månader gammal och Karin Malmsten räknar henne som sitt barnbarn.

– Nej, det här hade jag inte tänkt mig från början. Men det känns som om det är min unge.

Nu är Iliqna Ivanova ensam med sitt barn. Kort efter att barnet föddes lämnades hon av den biologiska pappan. Vilket gör att framtiden är oviss. Hon får 600 kronor i månaden i barnbidrag, men Karin Malmsten tror att det kommer vara svårt för henne att hitta en inkomst i framtiden.

– Det finns inga jobb att få i den där byn om hon bor kvar.

Resan till Bulgarien var en omtumlande upplevelse. Karin Malmsten säger att hon fick se mycket misär och att det kändes som att resa tillbaka i tiden.

– Den sämsta kostigen i Offerdal är bättre än vägen fram till deras hus, säger hon och berättar att familjen hon hälsade på bor i en by långt ut på landsbygden där många hus såg ut som de höll på att rasa ihop.

Hon övernattade hemma hos familjen och fick sova tillsammans med Iliqna Ivanova i en smal bäddsoffa i köket. Iliqna Ivanovas pappa har arbete som traktorförare och är borta mer än tolv timmar hemifrån, sex dagar i veckan. Men det gör att familjen har en fast inkomst. Karin Malmsten mötte många som inte var lika lyckligt lottade.

Huvudstaden Sofia beskriver hon som en häxkittel av tiggare och fattiga människor.

– Det väller in människor från hela Bulgarien. Det finns hela byar som är tömda på folk. Det måste vara den värsta mardrömmen som finns att hamna där utan pengar.

Hon berättar att hon såg flera som verkar ha sin bostad i pappkartonger på trottoaren. Hon är kritisk till att den bulgariska staten inte verkar bry sig om sin egen befolkning.

– En sak som jag inte begriper är att det finns så hemskt mycket att göra i Bulgarien. Det finns massor av trasiga hus och vägar. Varför ser de inte till att det blir jobb?

Men med den nuvarande situationen tycker hon inte att det är konstigt att bulgarer söker sig utomlands. Även till Östersund. Och hon anser att östersundarna skulle kunna göra mer.

– Varför ska inte Jämtland kunna få till bostäder och jobb till några stycken som kommer hit? Nu ska ju fönster putsas och trädgårdar ordnas, då borde några få jobb.

Karin Malmsten är numera pensionär. Sedan 17 år tillbaks har hon sjukdomen SLE, systemisk lupus erythematosus. Det gör att hon inte har något immunförsvar och bland annat måste medicinera med kortison, malariamedicin, cellgifter och blodförtunnande.

Resan tog hårt på hennes krafter.

– Jag var hemskt trött efter resan, trots att jag inte gjort någonting. De servade ju med allt.

Men det har inte hindrat henne från att planera in nya resor till sin nyvunna släkt i Bulgarien.

– Vi kommer att hålla kontakten och jag kanske åker dit en gång till om ett år.

Läs mer:

Tvingas bo i bil höggravid

Karin öppnade sitt hem för strandsatta bulgarer

Kommunen vill skicka hem bulgarer

Annons